Bačić: Prioritet je zbrinjavanje svih sugrađana koji se nalaze u kontejnerima

Foto: HTV / HRT

Tjedan dana nakon potvrde u Saboru novi ministar graditeljstva Branko Bačić otišao je u obilazak terena.

Radni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji počeo je sjednicom Stožera civilne zaštite, a nakon toga krenuo je u obilazak kontejnerskog naselja u Petrinji, piše HRT.

Branko Bačić treći je ministar od katastrofe koja je pogodila to područje – hoće li se spora obnova napokon pokrenuti?

Prikladan smještaj do 1. studenoga



Bačić je u izjavi nakon sastanka, u društvu sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka i potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, rekao da je pozvao svoje kolege i suradnike kako bi idućih dana pročešljali “projekt po projekt, ugovor po ugovor” te utvrdili dinamiku i ubrzali je kako bi se bespovratna sredstva za obnovu realizirala u roku, do 30. lipnja.

Kao prioritet, istaknuo je i zbrinjavanje svih sugrađana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima).

– Plan je da do iduće zime, do 1. studenoga, za sve njih osiguramo prikladan smještaj, rekao je Bačić.

Dodao je da su prikladan smještaj razvrstali u sedam vidova stambenog zbrinjavanja te da će se obvezati kao Ministarstvo, a i županija, gradovi i općine, da u idućih desetak-15 dana naprave plan stambenog zbrinjavanja.

Novi zakon o obnovi

Bačić je rekao da je Ministarstvo izradilo novi zakon o obnovi, koji će tijekom dana biti upućen u e-Savjetovanje. Dodao je kako je najava bila da će mijenjati zakon, no da je, s obzirom na to da zakon, među ostalim, mijenja i rekonstruira model obnove, zbog nepreglednosti bilo teško ulaziti u izmjene i dopune.

– Stoga smo, kako bi taj zakon bio pregledniji, jasniji, dostupniji, efikasniji u provedbi, napravili novi zakon, rekao je Bačić.

– Naš je cilj da u hitnoj proceduri taj zakon bude najkasnije 15. veljače raspravljen u Hrvatskome saboru, a onda i usvojen, rekao je.

Dodao je da će zajedno sa zakonom biti donesen i plan stambenog zbrinjavanja svih onih koji su u kontejnerima.

– Nema čarobnog štapića, nema jednostavnog rješenja, poručio je Bačić, dodajući da je potrebno jako puno posla i dobre volje.

Obilazak kontejnerskog naselja

Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić posjetit će i kontejnersko naselje u Petrinji, gdje na obnovu kuća čekaju potresom pogođeni stanovnici. Obići će i dvije završene zamjenske obiteljske kuće te otvoriti gradilište višestambene zgrade u Dvoru, čiju izgradnju sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Bačić je posjet Banovini najavio još uoči stupanja na dužnost, kad je predstavio plan ubrzanja obnove, čemu bi trebale pridonijeti zakonske izmjene i jednostavniji administrativni proces.

– U ovoj godini imamo tri prioriteta, prvi je da do 30. lipnja potrošimo 1,3 milijarde eura, drugi da svim našim sugrađanima koji su u privremenom smještaju i kontejnerima nađemo prikladni smještaj i treći – značajno ubrzanje obnove, čemu prethodi rekonstrukcija modela obnove, rekao je Bačić nakon potvrđivanja u Hrvatskom saboru.

Na sjednici Vlade najavio je da će početkom ovog tjedna u javno savjetovanje biti upućene izmjene dvaju zakona radi ubrzanja procesa obnove.

Riječ je o izmjenama Zakona o obnovi kojim će se, naglasio je Bačić, smanjiti broj sudionika procesa obnove i potrebne dokumentacije, te zakonskim izmjenama kojima će se objediniti Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i zagrebački Fond za obnovu.

Komentari