Bačić: Projekti koji nisu dovršeni se nastavljaju, ali će se nastavak radova financirati iz državnog proračuna

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Više od 2 i pol godine prošle su od petrinjskog potresa, a obnova i dalje traje. Vlada je nedavno objavila da je povukla sva sredstva iz Fonda solidarnosti, što je dobra vijest, ali problema i dalje ima. Sa stanjem na terenu i radovima upoznaje se resorni ministar Branko Bačić.

Govoreći o slučaju prekida radova na izgradnji nove osnovne škole u Petrinji, koju grade Mađari, navodno jer RH ne želi platiti PDV, poručio je kako nema projekta koji se uz angažman Vlade neće dovršiti.

U dogovoru s predstavnicima mađarske Vlade dogovara se nastavak radova, a hrvatska Vlada spremna je osigurati sva dodatna sredstva, kroz PDV ili sufinanciranje. Izrazio je uvjerenje da će škola biti dovršena već do početka nove školske godine.

– Realizacija projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres bit će u četvrtak na sjednici Vlade. Za petrinjski potres nam je bilo odobreno 319 milijuna eura, a do kraja predviđenog roka realizirali smo sredstva i dovršili brojne projekte u ukupnom iznosu od 542 milijuna eura, što je 70 posto više od dodijeljenih sredstava, rekao je novinarima ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.



Nastavak radova financirat će se iz državnog proračuna

Projekti koji nisu dovršeni se nastavljaju, ali će se nastavak radova financirati iz državnog proračuna. Svi radovi koji se odnose na cjelovitu obnovu zgrada javnog sektora financirat će se iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti u ukupnom iznosu od milijardu i 200 milijuna eura.

– Kada je u pitanju obnova privatnih objekata, višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, Petrinja će u ime RH sporazumom preuzeti obnovu zgrada u centru grada. Zbog toga smo analizirali svaki projekt i dogovorili sastanak u ministarstvu kako bi postupak obnove dodatno ubrzali, rekao je.

Na području Banovine otvoreno je 618 gradilišta te se postupno pojedini projekti završavaju. Nakon donošenja novog Zakona o obnovi i Zakona o ustrojstvu državnih tijela, ministarstvo je integriralo Fond za obnovu Grada Zagreba i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, čime je značajno ubrzano donošenje rješenja o obnovi.

– Osjećamo taj nedostatak i izvođača i njihovog angažmana na tim projektima koje smo ili započeli, ili su u postupku javne nabave. I to je ono što će nam ostati sada praktično najveći izazov, a to je kako sve one odluke i sva ona rješenja projekte koje smo izradili što brže realizirati, kazao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U Petrinji prijavili radove u iznosu od 45 milijuna eura

Prije obilaska gradilišta, Bačić je održao sastanak s petrinjskom gradonačelnicom Magdalenom Komes, koja je izvijestila da se obnavlja 25 zgrada kao pojedinačno zaštićeno dobro u središtu Petrinje, te dodatnih 40 objekata za koje je u tijeku postupak nabave.

– Prijavili smo radove u iznosu od 45 milijuna eura, a do 30. lipnja ostvareno je 24 milijuna eura. Radovi ne prestaju, ali će se sada financirati iz državnih izvora. Odvijaju se dobrim tempom pa očekujemo da će biti završeni u predviđenim rokovim”, rekla je Komes.

– Ovdje je u ovoj užoj jezgri grada je u ovom trenutku 13 gradilišta pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara i u tijeku su za dodatne postupci nabave i za još nekoliko samo čekamo projektnu dokumentaciju tako da u narednom razdoblju zaista očekujemo da će cijeli ovaj trg dr. Franje Tuđmana biti u radovima, rekla je Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje.

Bačić je obišao radove na konstrukcijskoj obnovi petrinjske Galerije “Krsto Hegedušić”, Gradske vijećnice, te zaštićenih zgrada na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Komentari