Bačić: Svaki put želim naglasiti potpunu neovisnost DORH-a i USKOK-a

Goran Mehkek / CROPIX

Nakon sastanka parlamentarne većine predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić obratio se medijima gdje je komentirao cijene energenata, ulazak u Schengen, Krimsku platformu, pregovore sa sindikatima i uhićenje Vinka Zulima.

Branko Bačić je rekao kako su se na sastanku parlamentarne većine osvrnuli na godišnje izvješće Vlade koje je pripremio premijer Plenković koje je djelomično bilo bojkotirano od strane oporbe, što su ocijenili potpuno promašenim. Rekao je da je predsjednik Vlade izvijestio o aktivnostima oko donošenja odluke oko ulaska Hrvatske u Schengen.

– Iskazano je zadovoljstvo s tijekom procesa koje bi trebalo rezultirati ulaskom u Schengen početkom iduće godine, dodao je.

Rekao je kako se razgovaralo o ponudi Vlade sindikatima koja se sastojala od povećanja od 4 posto od 1. listopada, a 2 posto od 1. siječnja.



– Pored toga, povećanja kao što je regres i dara za djecu pa bi ukupan taj prijedlog Vlade u idućoj godini podrazumijevao dodatne rashode u proračunu od 2 milijarde kuna. Upoznati smo s odgovorom sindikata koji takav prijedlog ne prihvaćaju. Vlada i resorni ministri će nastaviti dijalog sa sindikatima oko definiranja konačnog stava. Idućih dana bit će održani sastanci. Prosvjedima se ne može definirati i odrediti dogovor koji je nužan. Treba voditi računa i o državnom proračunu. U svibnju je povećana plaća, osnovica, tako da cijeli kontekst treba uzeti u obzir, rekao je.

“Nastavit ćemo aktivno pratiti stanje s cijenom naftnih derivata i reagirati po potrebi”

Istaknuo je kako se dosta komentirala odluka Vlade da se ovaj tjedan utvrdi zamrzavanje cijene energenata, prije svega dizela, nafte i benzina.

– To je ocijenjeno na razini vladajuće koalicije kao dobra odluka, ali treba naglasiti da nije bilo sadašnjih ograničenja koja su ostala na snazi koji se odnose na ograničavanje marže i smanjenja trošarina, gotovo u potpunosti, do minimalne razine propisane u EU kada su u pitanju trošarine na dizel i na benzin, onda bi bez intervencija Vlade cijena dizela i supera bila dvije kune skuplja nego što je sada. To bi bio dodatni poticaj daljnjoj inflaciji. Da nije bilo intervencije kroz paket mjera koji je bio usvojen u listopadu, onda bismo mi danas plaćali triput veću cijenu električne energije. Aktivno će se pratiti situacija na mediteranskom tržištu i vodit će se računa o položaju distributera, ali i standardu naših građana, rastu inflacije, cijenama ostalih proizvoda koji su u velikom dijelu vezani na naftne derivate. Nastavit ćemo aktivno pratiti stanje s cijenom naftnih derivata i reagirati po potrebi. U ovakvim uvjetima nema čvrste odluke, rekao je.

“Hrvatska je prepoznata kao strateški partner u NATO-u i na razini EU-a”

Rekao je da je na sastanku iskazano zadovoljstvo da je Hrvatska domaćin prve parlamentarne dimenzije Krimske platforme.

– Na sastanku je to pohvaljeno. To je na određeni način priznanje Hrvatskoj, prije svega predsjedniku Vlade koji je od prvog dana zagovarao potporu Ukrajini. To je priznanje Hrvatskom saboru, predsjedniku Sabora i Hrvatskoj. Hrvatska je prepoznata kao strateški partner u NATO-u i na razini EU-a. Ovo je novo pozicioniranje Hrvatske na razini EU-a i na globalnoj razini, rekao je.

Smatra da se predsjednik Milanović zbog interesa Hrvatske morao sastati s Pelosi.

– Na taj način dala bi se potpora činjenici da su SAD došle u Hrvatsku i jasno stale iza ove inicijative koja se provodi na razini Hrvatskog sabora. Njegov potez je loša odluka, nije dobro ni za interes Hrvatske, rekao je.

“Nulta stopa tolerancije na korupciju”

Branko Bačić komentirao je uhićenje stranačkog kolege Vinka Zulima, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i dugogodišnjeg načelnika Općine Seget.

– Znate koja je pozicija HDZ-a, to je nulta stopa tolerancije na korupciju. S druge strane ono što je važno je puna neovisnost o radu tijela progona, policije, DORH-a, USKOK-a i sudbene vlasti, poručio je Bačić.

– Koliko sam uspio iščitati, radi se o djelu od prije tri ili četiri godine. U međuvremenu je Zulim bio saborski zastupnik, on više nije. Nije mi jasno kako su svi detalji iz optužbe koji ga terete već u javnosti. Nije mi jasno kako takve stvari dolaze u medije. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati. Svaki put želim naglasiti potpunu neovisnost DORH-a i USKOK-a, policije u tom postupanju, rekao je Bačić.

Komentari