Bačić: Svim sugrađanima u kontejnerima želimo poručiti da će biti zbrinuti

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić rekao je o slučaju bespravno izgrađene vile u vlasništvu šefa Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarića, koju vlasnik još nije srušio, da se prema svakome treba postupati jednako, pa i prema direktoru javnog poduzeća.

– Bespravna gradnja je bespravna gradnja, neovisno tko nju gradi. Prema svakome u ovoj državi treba na isti način postupiti. I prema meni kao resornom ministru, i prema bilo kome drugome pa i prema direktoru javnog poduzeća. Tu, za mene, nema ostupanja niti milosti, rekao je Bačić na pitanje novinara nakon sjednice Vlade.

Upitan kakva se poruka šalje da se direktor javnog poduzeća i član HDZ-a, ‘drugi put oglušuje na kazne državnog inspektorata i rješenje inspektorata o rušenju kuće na Hvaru’, i smatra da li on treba odstupiti od dužnosti u stranci i HEP-u, Bačić je rekao da će Barbarić morati postupiti zakonu.

U slučaju da ne postupi po rješenju državnog inspektorata, onda će država o svome trošku povesti radove rušenje, koje će Barbarić morati platiti, dodao je.



– O njegovoj moralnoj i drugoj odgovornosti, to će on sam morati rješavati. O njegovoj poziciji ja niti ne odlučujem, to je, prije svega pitanje za Barbarića, i ja mislim da treba postupiti sukladno rješenju. Ja bih tako napravio, naglasio je Bačić.

Prvih 12 zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji bit će gotovo u listopadu

Ministar Bačić izvijestio je i da će prvih 12 zgrada, od ukupno 26 koliko ih se gradi u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa, biti gotovo u listopadu, a u njih će se useliti i oni koji su trenutno u kontejnerskim naseljima. Od toga – osam zgrada u Petrinji i četiri u Glini, a imaju ukupno 180 stanova.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je dijelu građana koji su smješteni u kontejneru nedavno najavljeno da će biti smješteno u toplice, Bačić je pojasnio da nisu svi građani u kontejneru ostvarili pravo na obnovu, ali i da će oni biti stambeno zbrinuti.

– Svim sugrađanima u kontejnerima želimo poručiti da će biti zbrinuti. Kao što smo rekli, u kvalitetnim smještajnim jedinicama, poručio je Bačić.

Oni koji nemaju pravo na obnovu, bit će smješteni u visokoenergetskim montažnim kućama, koje će biti smještene na lokacijama sadašnjim kontejnerskim naseljima. No, prethodno je potrebno isprazniti kontejnerska naselja, na čije će lokacije biti montirane visokoenergetske kuće.

– Neka ne brinu, svi će biti zbrinuti ili u zgradama ili u kućama, rekao je Bačić.

Komentari