Bangladeš u kojem živi 170 milijuna ljudi čeka najveće preseljenje u povijesti

Prema izvješćima klimatologa, Bangladešu, u kojem živi oko 170 milijuna stanovnika, prijeti najveće preseljenje u ljudskoj povijesti, javlja AFP. Zbog porasta razine mora i rijeka svoje domove je već sada moralo napustiti više milijuna ljudi.

“Kada je more odnijelo moju kuću, morao sam se preseliti i sagraditi novu. Posadio sam drveće manga i nangke. No onda je došla nova plima i sve opet odnijela”, rekao je stanovnik Bangladeša Akabbar Howlader.

“Zatim sam se preselio sjevernije i ponovno sagradio kuću, no i nju je odnijelo more. Nemam više snage za novi početak, sada živim kod sina. Nemam više kamo ići i ne znam što još napraviti”, dodao je.

Sličnu situaciju je doživjela i Bibi Salma (35) čija je kuća razorena tri puta. Sada se s obitelji preselila u jednu od najbrže rastućih sirotinjskih četvrti u Dhaki.



“Rijeka je postepeno proždrla sva naša polja. Zatim se približila kući i uskoro je odnijela. Sve smo izgubili, voćnjak i kuću”, kazala je Salma.

“Sjećam se kako je naša kuća bila potpuno pod vodom. Sve se dogodilo jako brzo, rijeka je prekrila vrh krova u nekoliko minuta”, dodala je.

Njena obitelj sada živi u prostoriji od 10 kvadratnih metara, s nekoliko lonaca za kuhanje i jednim madracem na kojem svi spavaju. Njen suprug Mohammad Ali Asgar je uzimao kredite svaki put kada su izgubili dom te više ne može posuditi novac za izgradnju nove kuće. Sada prodaje na cesti sok od šećerne trske i zarađuje oko 7.50 dolara dnevno.

Na tom području Bangladeša sve je više ciklona te je u kombinaciji sa sve češćim poplavama život za mnoge postao neizdrživ.

Afsar Dewan (65) izgubio je svoju kuću nakon što je poplavila rijeka Padma. Za vrijeme poplave uništene su stotine kuća u okolici.

“Tamo su bile dvije medrese i džamija. Sve je odnijela rijeka. Odnijela je i grobove”, kazao je Dewan koji sada mora posuditi novac kako bi izgradio novu kuću.

Međunarodni centar za praćenje migracija navodi da je između 2008. i 2014. lokalno raseljeno skoro 5 milijuna stanovnika Bangladeša, pri čemu se većina preselila u Dhaku ili Chittagong, navodi AFP.

“Dhaka je u posljednje dvije godine izgradila desetke tisuća domova, od kojih je više od polovice namijenjeno klimatskim izbjeglicama”, rekao je zastupnik Tanvir Shakil Joy. U Bangladešu se ove godine planira za njih izgraditi još 10.000 kuća.

No, prema studiji CEGIS-a, duž dvije glavne rijeke u zemlji, Gangesa i Brahmaputre, svake je godine od 2004. svoje domove izgubilo oko 50.000 ljudi.

“Bangladeš sjedi na desecima velikih rijeka. Ako toj brojci dodate one stanovnike koji su izgubili svoje kuće u poplavama manjih rijeka, godišnje na tom području dom izgubi više od 100.000 ljudi”, rekao je Mominul Haque Sarker, savjetnik CEGIS-a sa Sveučilišta Manchester.

Na nadolazećoj konferenciji o klimi COP26 Bangladeš opet namjerava potegnuti problem klimatskih izbjeglica.

“Problem je što, kada mi međunarodnoj zajednici pričamo o klimatskim migracijama, bogate nacije jednostavno izbjegavaju tu temu. Zapadne zemlje, koje su uglavnom i odgovorne za globalno zatopljenje, tek trebaju shvatiti u kolikoj mjeri klimatske promjene uzrokuju masovne migracije i raseljavanja”, rekao je Joy.

“Krenu paničariti kada postavimo pitanje klimatskih izbjeglica. Boje se da će morati prihvatiti neke od njih ako priznaju da postoji taj problem”, dodao je.

Stručnjaci procjenjuju da bi razina oceana mogla u 21. stoljeću porasti za 40 do 85 centimetara; ovisi o emisijama stakleničkih plinova, piše AFP. Svjetska banka navodi da bi se zbog klimatskih promjena do 2050. moglo preseliti 13.3 milijuna stanovnika Bangladeša.

Komentari