Banožić: Amerikanci traže obvezno cijepljenje za sve vojnike po misijama, a Hrvatska to zaista ima

Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministar obrane Mario Banožić danas je dao intervju u kojem je govorio o mnogim aktualnostima u Republici Hrvatskoj: Od nabavke vojnih aviona, preko prisutnosti droga u HV-u do cijepljenja.

Prvo o kupnji aviona

Ministar se nada da će se ugovori s Francuzima o kupnji borbenih zrakoplova potpisati do kraja ove godine. ”Mogu sa sigurnošću reći da ćemo u 2023. godini imati do 15 pilota koji će otići na daljnju edukaciju na samim rafalima i do 80 tehničara koji će se baviti održavanjem”, otkriva.

Malo o prisutnosti droge u Hrvatskoj vojsci

Proteklih tjedana Hrvatska vojska puni stupce crne kronike. Još se istražuje odakle vojnicima droga. ”Ja bih to prvi volio saznati”, kaže. Nije želio otkriti postoji li među vojnicima i diler, već kaže da je istraga u tijeku.

Na pitanje kako je moguće da je u istrazi zbog droge pao i jedan visoki časnik u Vojnoj policiji koji je sudjelovao u osiguranju državnog i vojnog vrha, ministar kaže da očekuje da taj vojni put tog časnika ”kroz vojno-stegovne mjere, na kojima se nalazi, i završi”.



Banožić potvrdio da su još tri vojnika pozitivna na droge: “Naravno da svi vojnici nose svoje probleme”, a kada je riječ o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, ministar kaže da s njima dobro surađuje.

Istražuje li ga USKOK?

A komentirao je i jacuzzi u vojnom neboderu od kojega je ipak odustao. Kaže da nema saznanja ”da USKOK čačka cijelu gradnju”. ”Nisam imao priliku u životu razgovarati s USKOK-om”, kazao je.

Banožić je zadržao dio osiguranja svog prethodnika Damira Krstičevića čiji su članovi koristili službene automobile u privatne svrhe. ”Onog trena kada sam čuo za to, osoba je udaljena. Neka tijela rade svoje. Ali ne toleriram takvo ponašanje, ja nikada nisam koristio automobil u privatne svrhe”, rekao je.

Afera je dobila svoj nastavak, ali nitko ne nudi odgovor na bitno pitanje – kako je droga završila u rukama vojnika? Otkrio je i da je letjelica Kiowa, u čijem je padu jedan pilot smrtno stradao, u trenutku pada bila ispravna. ”Istraga ne zapinje, završena je. Letjelice su bile tehnički ispravne”, kaže.

O cijepljenju i Amerikancima

Amerikanci razmišljaju o obaveznom cijepljenju u vojsci, a ministar je otkrio kako po tom pitanju stoji Hrvatska vojska: “Svi vojnici koji odlaze na mirovne misije, operacije, zadaće, vježbe, i snose odgovornost, trebali bi biti cijepljeni.”

“To je ono što Amerikanci traže, a Hrvatska ima. Ono što je loše isprezentirano jest da je netko naredio cijepljenje – ne! Mi smo izdali zapovijed da se organizira cijepljenje. Ja vas kao vojnikinju pozivam da se cijepite, a vi se izrazite želite li ili ne. Dana vam je mogućnost, ali isto tako, ako kažemo ‘moramo ići u mirovnu operaciju’, znam da na vas ne mogu računati, jer ste mi ugroza”, rekao je ministar Banožić.

Poštuje Milanovića

Za kraj se samo osvrnuo se na odnos s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem: ”Poštujem Ured predsjednika na način da trebamo surađivati i tu nema nikakvog konflikta. Naravno, onog trena kada osjetim da to postaje slabost za Hrvatsku vojsku, Ministarstvo obrane i članove Vlade, naravno da morate reagirati. Ja nikada nisam otvarao s premijerom temu suradnje s predsjednikom”, piše Dnevnik.hr

Komentari