Banožić: Od samih početaka prepoznali smo vrijednost pripadanja Europskoj uniji

Foto: Hina

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na konferenciji ”Jaka Europa: Sigurnost i obrana Unije i Zapadnog Balkana”, koja je održana u ponedjeljak u organizaciji Europske pučke stranke u Splitu.

U prigodnom izlaganju, Banožić je istaknuo važnost hrvatskog članstva u Europskoj uniji i promicanja europskih vrijednosti.

“U godini kada obilježavamo desetu godišnjicu članstva u Europskoj uniji, prisjećamo se našeg puta u europsku obitelj koji je u određenim trenucima bio više nego izazovan. Ovo je prigoda za zahvaliti hrvatskim braniteljima i hrvatskom političkom vodstvu na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, koji su jasno odredili smjer razvoja moderne hrvatske države još za vrijeme Domovinskog rata”.

“Od samih početaka prepoznali smo vrijednost pripadanja Europskoj uniji i zato smo danas veliki zagovaratelj europskih integracija za zemlje Zapadnog Balkana”, poručio je Banožić.



U kontekstu aktualnih događanja i sigurnosnih izazova, ministar je rekao: “Iako je fokus na događajima u Ukrajini, nikako ne smijemo izgubiti iz vida naše partnere i susjede na Zapadnom Balkanu. Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a treba biti faktor koji će pomoći zemljama zapadnog Balkana u njihovom euroatlantskom putu. Europska integracija je njihova najjača veza, a sve dok ta veza ne postane stvarnost, dužni smo zbog stabilnosti cijele Unije, ovom području pružati potporu i podršku u svim izazovima koji se pred njima nađu”.

Što se tiče razvoja obrambenih sposobnosti, ministar je istaknuo kako je Hrvatska prepoznata kao jedan od ključnih aktera u očuvanju mira i sigurnosti na ovim prostorima stoga ćemo i dalje nastaviti ulagati u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske.

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke Željana Zovko istaknula je važnost angažmana Europske unije na osiguranju mira i sigurnosti, s obzirom na aktualnu geopolitičku situaciju i agresiju u Ukrajini.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu David McAllister naglasio je kako područje zapadnog Balkana treba ostati visoko na listi prioriteta Europske unije, s obzirom na politiku proširenja i aktualne izazove.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Europskog parlamenta, Europske pučke stranke, Splitsko-dalmatinske županije, ministarstava i ostali.

Komentari