Banožić: Sigurnost i stabilnost BiH od posebne je važnosti za hrvatsku Vladu

Foto: NATO

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na redovnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a 14. i 15. veljače 2023. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Sudionici sastanka izrazili su solidarnost s Turskom te žaljenje zbog brojnih žrtava, također su istaknuli svoj doprinos u aktivnostima traganja i spašavanja, ali i humanitarne pomoći.

Sastanak je započeo neformalnom sjednicom ministara obrane NATO-a 14. veljače 2023. posvećenoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Pridružili su se i ministri obrane Finske, Švedske i Ukrajine te visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell. Iznova je iskazana snažna podrška Ukrajini. Države članice NATO-a na ovoj su sjednici pružile potporu ranjivim NATO-ovim partnerskim državama, Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldovi, za koje su usvojeni paketi za izgradnju kapaciteta u području obrane i sigurnosti.

Ministar Banožić ukrajinskom kolegi ponovio je da će Hrvatska nastaviti pružati pomoć Ukrajini.

– Republika Hrvatska spremna je s Ukrajinom podijeliti svoju ekspertizu u poslijeratnoj obnovi, rehabilitaciji te brizi o braniteljima kao i iskustva u razminiranju, istaknuo je Banožić.



Ministar Banožić skrenuo je pozornost na važnost sigurnosti u području jugoistočne Europe, pri čemu je posebno podržao usvajanje paketa pomoći za Bosnu i Hercegovinu.

– Sigurnost i stabilnost BiH od posebne je važnosti za hrvatsku Vladu i Republika Hrvatska će i dalje biti spremna pomagati BiH na njezinom putu prema euroatlantskim integracijama, kako bilateralno tako i tražeći modalitete za podršku kroz mehanizme NATO-a, rekao je Banožić.

Pridružili se i ministri Švedske i Finske

Drugog dana sastanka ministrima obrane NATO-a pridružili su se i ministri Švedske i Finske.

Na sjednici posvećenoj NATO-ovom odvraćanju i obrani ministri su usvojili nove NATO-ove Političke smjernice za obrambeno planiranje 2023. koje državama članicama služe kao prvi korak u narednom četverogodišnjem ciklusu obrambenog planiranja. Osim toga, ministri su na sjednici razmijenili mišljenja o potrebi daljnjeg rada u području otklanjanja nedostataka po pitanju zaliha streljiva i ostalih vojno-industrijskih kapaciteta. Ministri su se također osvrnuli i na nadolazeći NATO-ov summit koji će se održati u ljeto ove godine u litavskom glavnom gradu Vilniusu,

Na marginama ovog NATO ministarskog sastanka, ministar Banožić potpisao je i tri pisma namjere kojima Hrvatska iskazuje interes za sudjelovanjem u tri nova NATO-ova projekta visoke vidljivost i to u područjima sposobnosti prelaska prepreka, mobilnosti i protumobilnosti te vozila i sustava vojnog inženjerstva.

Komentari