Banožić: Ustavna zadaća vojske je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu

Foto: Twitter

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2023. godini.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je na sjednici kako je ustavna zadaća Hrvatske vojske pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu na temelju zamolbe države pogođene požarom.

– Imajući u vidu dosadašnja postupanja u situacijama koje zahtijevaju brzo djelovanje, predlaže se i ove godine donošenje navedene odluke. Odlukom se odobrava uporaba Oružanih snaga RH na zadaćama protupožarne zaštite u inozemstvu u 2023. korištenjem zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, izvijestio je ministar Banožić.

Rekao je i kako je Odluka o pružanju humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite donesena nakon Vladinog Programa aktivnosti.



Protupožarni zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH prošle su godine bili angažirani na gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.

Komentari