Banožić: Vlada ima većinu u Saboru, siguran sam da će doći do dvotrećinske većine

Foto: Robert Fajt/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić u petak će uručiti prve ugovore za prijam u djelatnu vojnu službu na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova.

Ministar se obratio medijima kazavši: “Vojnici su imali priliku osjetiti duh zajedništva.”

“O izazovima geopolitičke situacije koju imamo, treba im čestitati na podršci. Zahvaljujući časnicima koji su s njima radili, oni će se dalje usavršavati. Bilo je bitno ukloniti nedoumice oko ulaska u vojsku, posebno oko plaća. U ovih pet godina Vlada je povećala plaće državnim službenicima i tako je i vojsci plaća rasla više od 30 posto.

Naglasak je i na tome da znamo na kojoj smo strani povijesti. Suosjećamo s Ukrajinom jer smo imali takvu situaciju u Domovinskom ratu. Ovako im je poslana jasna poruka kako ćemo se razvijati u budućim misijama”, rekao je.



O poruci ukrajinskog ministra obrane za obuku vojnika rekao je: “Sigurno kod donošenja svih odluka, nije bilo dileme da Ukrajini treba pomoći. U okviru toga je donesena i ova odluka koja je iskomunicirana s Glavnim stožerom, generalima i svima koji provode aktivnosti u vojsci. Žalosno je da neki političari zbog nedostakatka hrabrosti ili čega drugog korsite situaciju i uvlače nas u procedure koje ne stoje. Iz ministarstva je objašnjeno kako je odluka donesena. Ukrajina je 1994. potpisala partnerstvo o miru, tako je moramo podržati. Mir u Ukrajini treba nastati čim prije, kao i mir u Europi. Siguran sam da će saborski zasuptnici razumjeti svrhu obuke, imati humanitarnu crtu i glasati pozitivno.”

O ocjeni ustavnosti je rekao: “Što se tiče predsjednika Republike, izašao je van komentirati kao i neki zastupnici u negativnom kontekstu dok odluka nije imala ni slovo na papiru. Bilo je jasno da je to bio politički cilj. Nakon odluke Vlade vidljivo je da ne može biti jednog slova da bi netko bio protiv troga. Vlada ima većinu u Saboru, siguran sam da će doći do dvotrećinske većine.”

Kazao je i kako s ukrajinskim ministrom ima aktivnu komunikaciju.

“Bit će šteta za HV da ne ode u misiju, ovo bi im bilo jako korisno.”

 

Komentari