Baš bizarno! Ante osuđen jer je bratu rekao da je je*ač. Viši sud: Pa to je kompliment, a ne uvreda

Ilustracija

Visoki prekršajni sud RH prihvatio je Antinu žalbu i oslobodio ga svih točki optužbe nakon što ga je Općinski građanski sud u Zagrebu proglasio krivim te osudio na 600 kuna kazne i naknadu paušalnog troška prekršajnog postupka u iznosu 300 kuna.

Naime, 30-godišnji Zagrepčanin Ante osuđen je za psihičko nasilje u obitelji prema bratu Marku (28) nakon što je bratu u svađi rekao da je “je*ač iz Prečkog”. Sve se dogodilo u ožujku prošle godine u 20.30 sati u dvorišnom prostoru obiteljske kuće u naselju na širem zagrebačkom području, piše Danica.hr.

Ranije je Općinski građanski sud u Zagrebu odlučio kako se Ante nasilnički ponašao u obitelji prema bratu jer ga je verbalno vrijeđao pogrdnim riječima govoreći mu “je*aču iz Prečkog”, čime je kod Marka prouzročio povredu dostojanstva i uznemirenost.

Ante se žalio i u žalbi naveo kako te riječi, kada su izgovorene između dva punoljetna muškarca, mogu imati i pozitivne, tj. pohvalne konotacije.



“Te riječi uopće nisu bile podobne da kod Marka izazovu uznemirenost i povredu dostojanstva”, pisalo je u žalbi.

S Antinom žalbom složio se i Viši sud, navodeći u presudi kako izrečene riječi nemaju težinu psihičkog nasilja, odnosno nemaju potreban stupanj agresivnosti da bi kod žrtve nasilja uzrokovale posljedice ugroženosti ili povrijeđenosti, što je biće inkriminiranog prekršaja.

Komentari