Batinić za Otvoreno: Ako ministri već ne razumiju kako ispuniti imovinsku karticu, moraju tražiti mišljenje

Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je u javnost izašao podatak o nepravilno popunjenoj imovinskoj kartici ministra Milana Kujundžića, istoga je smijenio premijer Andrej Plenković. U međuvremenu novinari su pronašli probleme u imovinskim karticama ministra Damira Krstičevića i Dražena Bošnjakovića.

Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, za portal Otvoreno je komentirao skandale Vlade vezane uz podatke u imovinskim karticama ministara koji ne odgovaraju stvarnosti.

Jeste li Vi imali probleme s popunjavanjem imovinske kartice?

Ja nisam imao problema, rekao bih iz objektivnih razloga, jer nemam puno imovine. Popisao sam što je ostalo nakon ostavine od pokojne mame, ono što je u gruntovskom izvatku, obiteljska kuća u suvlasništvu, auto i krediti, i to je to.



Kako komentirate da je toliko ministara imalo probleme s imovinskom karticom? 

To je sad očito postalo pravilo da svi imaju nekakvog problema. Možda bi se mogli, poučeni tim iskustvom, ugledati na druge zemlje, recimo na Njemačku. Tamo institucije poput Porezne uprave i drugih imaju dostupne sve podatke i tamo dužnosnici ne trebaju ispunjavati imovinske kartice. Očito da kod nas nisu stvorene pretpostavke za to, od zemljišnih knjiga pa nadalje.

Ne vidim ništa loše u tome i mislim da je nužno da se svatko tko se bavi javnim poslom podnese imovinsku karticu. Trebali bi svi ponoviti gradivo, da se ne događa da se kartica krivo ispuni za nekih deset kvadrata, ili da se kod imovine ispuni kvadratura kuće umjesto kvadrature pripadajućeg zemljišta. Znači čisto radi kvalitete sadržaja.

Poruka nije dobra neovisno koji je razlog

Mislite li da se, iako je to teško utvrditi, uglavnom radilo o greškama? 

Ne, ne mogu to tvrditi jer nemam te podatke. Nije ni na meni da to sudim, tu postoji Povjerenstvo i oni kojima je uočen nesklad i nesrazmjer. Na njima je da dokažu suprotno. Ja ne mogu tvrditi o čemu se radi, ali svakako bi bilo dobro da se one revidiraju.

Kakvu poruku šalje činjenica da osobe na odgovornim položajima u najmanju ruku ne pristupaju ozbiljno nečemu što je zapravo interes javnosti? 

Poruka svakako nije dobra, neovisno koji je razlog. Kada je netko na nekoj odgovornoj funkciji, i ukoliko je savjestan i odgovoran građanin što svatko mora biti, mislim da si svakako mora dati truda. Ukoliko nešto ne razumije, treba tražiti tumačenje i što točnije ispuniti imovinsku karticu. Kada se to ne radi na takav način, šalje se jedna potpuno kriva poruka.

Jeste li u HNS-u raspravljali o konkretnim prijedlozima prema Vladi koji bi raščistili ovu situaciju i spriječili njeno ponavljanje? 

Svakako je stav stranke, i to ne od jučer nego od davnih dana, da se pozitivni propisi Republike Hrvatske moraju poštovati. To tražimo od svakog našeg člana, bilo da se nalazi na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini, i insistiramo da se imovinska kartica točno ispuni. Naravno, svatko je sam odgovoran i snosi odgovornost za ono što popunjava.

Komentari