Bauk: Sjednica Antikorupcijskog vijeća je bila protuzakonita; Bačić: Odbor za Ustav svojom odlukom nije uspio spriječiti saslušanje Kovačevića i drugih

Foto: Damjan Tadić, Bruno Konjević/cropix

Predstavnici HDZ-a i SDP-a, Branko Bačić i Arsen Bauk, u Dnevniku su komentirali današnje saslušanje Antikorupcijskog vijeća te gašenje rafinerije Sisak. Dok Bačić tvrdi da je sjednica Antikorupcijskog vijeća bila protuzakonita, Bauk ističe da je cilj bio doznati istinu. Bačić je rekao da ni Vlada SDP-a nije htjela raditi na opstanku sisačke rafinerije jer je, kaže, bila svjesna da ona nije isplativa.

Branko Bačić (HDZ) rekao je da je sjednica Antikorupcijskog vijeća bila protuzakonita, jer je protivna Poslovniku Hrvatskog sabora, prema kojem se javno saslušanje može provoditi samo na matičnim radnim tijelima Sabora, a u njima pravo odlučivanja imaju isključivo saborski zastupnici, a ne vanjski članovi.

– Kod Antikorupcijskog vijeća ne samo da vladajuća većina nema većinu nego ni zajedno s oporbom nema većinu, rekao je.

Kaže da je na tom tijelu da i dalje poziva, no nitko tko je pozvan nije dužan doći.

Arsen Bauk
 (SDP) istaknuo je da je cilj da se utvrdi istina, a onda temeljem onoga što je Dragan Kovačević rekao postavljati pitanja.



– Ako je Kovačević rekao istinu, cilj je postignut, a ako nije, onda će oni koji se osjećaju oštećenima reagirati, pa smo polovično zadovoljni. Odbor za Ustav svojom odlukom nije uspio spriječiti saslušanje Kovačevića i drugih. Primili smo poruku, npr. priopćenja Janafa i Ine dobra su osnova da dođu na Vijeće ili na matično radno tijelo, kaže.

Bačić smatra da interes oporbe nije bio saznati istinu, nego je to bio “žalostan igrokaz u kojem se optuženika DORH-a dovelo na jedno tijelo, protuzakonito, i manipulativno su mu se postavljala pitanja kako bi optužio predsjednika Vlade”.

– On je u teškoj poziciji i odgovaralo mu je da se prikaže kao pravednik, čovjek koji je ispravno postupao dok je vodio Janaf. Služi li mu to na čast, to je na njemu, no sigurno nije poboljšao svoju poziciju u teškom predmetu koji protiv njega vodi DORH, ustvrdio je.

Na pitanje je li zaista mislio da će se na Antikorupcijskom vijeću pojaviti premijer Andrej Plenković, bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i bivša zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić, odgovorio je: “Da sam se morao kladiti, uložio bih na to da se neće pojaviti”.

– Što se tiče USKOK-ovih optuženika, parlamentarna većina ovisi o zastupniku Barišiću koji je USKOK-ov optuženik. Tako bismo i mi mogli nazvati parlamentarnu većinu jadom, čemerom i očajem, rekao je.

Bačić je odgovorio da vladajuća većina ne ovisi o Barišiću te dodao: “U redovima SDP-a do jučer su bila dva optuženika, no njih uporno zaboravlja”.

Izvoz nafte u Mađarsku i zatvaranje sisačke rafinerije

Bauk kaže da se SDP zauzimao za to da sisačka rafinerija ostane, a Bačić da je u vrijeme dok je bio oporbeni zastupnik i predsjednik Odbora zaštite okoliša pozivao i inzistirao na provođenju radova na rekonstrukciji.

– No Vlada SDP-a to nije htjela napraviti jer je bila svjesna da s aspekta Ine ona nije isplativa. Ukupna potrošnja Hrvatske je 2,5 mil. t nafte i naftnih derivata, a sama rafinerija Rijeka proizvodi 4 mil. tona. U tome trebaju sudjelovati stručnjaci, a ne politika, poručio je.

Komentari