BEĆIROVIĆ I CVIJANOVIĆ ZA, A KOMŠIĆ PROTIV! Krišto izabrana za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH-a

Foto: Facebook

Predsjedništvo BiH u četvrtak je izglasalo Borjanu Krišto (HDZ) za predsjedavajuću budućeg saziva Vijeća ministara BiH u periodu 2022. – 2026. godine.

Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) glasali su za imenovanje Krišto dok je Željko Komšić (DF) bio protiv.

Komšić je uoči sjednice rekao kako očekuje da će njegovi kolege glasati za prijedlog odnosno za imenovanje HDZ-ove kandidatkinje, a da će joj on postaviti određena pitanja na osnovu kojih će donijeti odluku. Borjana Krišto se nije pojavila u Predsjedništvu BiH pa tako nije ni predstavila svoj program Predsjedništvu BiH, piše Klix.ba.

Borjana Krišto sada će, nakon što je prošla sigurnosne provjere, i službeno započeti proces izbora novih državnih ministara.



“Novo Vijeće ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine”, poručila je Krišto.

Koalicija na državnom nivou (Osmorka, SNSD i HDZ) najavila je da će u rekordnom roku formirati novo Vijeće ministara BiH.

Do sada poznati kandidati za nove ministre su: Zoran Tegeltija (ministar financija, SNSD), Elmedin Konaković (ministar vanjskih poslova, NiP), Zukan Helez (ministar obrane, SDP), Staša Košarac (ministar trgovine i ekonomskih odnosa, SNSD) i Nenad Nešić (ministar sigurnosti, DNS). Dok se Edin Forto (Naša stranka) već neko vrijeme spominje kao budući ministar prometa i komunikacija.

 

Komentari