BELJAK ZAGRMIO U SABORU: “Bit ću otvoren pa nek‘ me ubije CIA, u Ukrajini ratuje Amerika protiv Rusije”

Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik HSS-a Krešo Beljak komentirao je u srijedu u Hrvatskom saboru rat u Ukrajini.

Došlo je do toga, poručio je, da svatko tko ima drukčije mišljenje bude proglašen ‘putinofilom’, ‘rusofilom’, ‘izdajnikom’. “Mislim da je to suludo u parlamentarnoj demokraciji. Odgovorit ću Hrvoju Zekanoviću umjesto Katarine Peović, koji je rekao što je alternativa? Da, to je dobro pitanje. Što je alternativa NATO savezu? Po meni osobno – Europski savez”, dodaje.

Kaže da je NATO sada “američki savez, a mi smo “pijuni”.

“Bit ću otvoren pa nek’ me ubije CIA ili bilo tko drugi – u Ukrajini ratuje Amerika protiv Rusije i to do zadnjeg Ukrajinca. U Ukrajini ratuje Amerika protiv Rusa do zadnjeg eura Europske unije i cijele Europe. I Finska i Švedska ulaze u priču pod određenim pritiskom ‘svrstajte se’, kao što se traži od nas – ili ste za ili ste ‘putinofil’ za Ruse”, govori i nastavlja:



“Nisam ja ‘putinofil’ niti za Ruse. Ako moram birati gdje će moja djeca živjeti, uvijek će to prije biti na Zapadu, nego na Istoku. Neke stvari trebaju biti jasno izrečene, a ne da se zbog toga bilo tko etiketira”.

Predsjednik HSS-a smatra da nas čeka teška zima pa kriza i inflacija

“Postavljam pitanje – tko u svemu ovome od rata ima koristi? Pogledajte danas tečaj američkog dolara ili prije mjesec dana… Tko kome prodaje energente i po kojoj cijeni…”, govori.

Još ćemo, ističe među ostalim, u Hrvatskoj preživjeti jer smo naučeni na krize, no pita što će biti u Njemačkoj ili u Francuskoj. “Pa ljudi moji, čeka nas katastrofa. Totalna katastrofa. Čekaju nas nemiri na ulicama diljem Europe. To je nešto što se sprema i što svi znaju. Čudi me da svi kao mali pačići ponavljamo ono što govore američki imperijalisti, ništa drugo”.

Kaže da je na djelu rat između američkog i ruskog imperijalizma. “Nije me, iskreno, uopće briga. Žalim – nek’ me napada tko god hoće – za vremenima kada je Hrvatska bila dio države koja je imala dovoljno snage i hrabrosti reći ‘ne’ i Zapadu i Istoku”, zaključio je Beljak.

Povredu Poslovnika zatražio je Davor Dretar, saborski zastupnik Domovinskog pokreta. “Hoće li NATO biti sposoban odigrati ulogu kako treba ili da sve nas podsjetim na 8. studeni 1991. godine? NATO donosi tzv. Rimsku deklaraciju…”, govori.

Potom je povredu Poslovnika zatražio nezavisni Hrvoje Zekanović. “Vidio sam srčanost u Vašem govoru, ali onaj kraj Vam nije trebao. Eto, onako, najiskrenije. Mislim da ste tu malo granicu. Eto, na jedan miran način…”.

Beljak je odgovorio Dretaru da je na gore spomenuti datum postojala mogućnost da se u rat umiješa i treća strana.

Katarina Peović (RF) poručila je Beljaku da se njoj “najviše sviđa kraj njegovog govora”.

 

Komentari