Benčić: HEP mora ostati stopostotno u javnom vlasništvu

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Najavu premijera Plenkovića da se ide u dokapitalizaciju HEP-a oporba je u srijedu dočekala s kritikom, tvrdeći da je HEP svjesno vođen u gubitak te uz upozorenje kkako ne smije doći do privatizacije nacionalne energetske kompanije nego mora ostati u potpunom javnom vlasništvu.

Premijer Plenković je u emisiji Hrvatskog radija najavio za sutrašnju sjednicu Vlade odluku o dokapitalizaciji Hrvatske elektroprivrede (HEP), tako što će se dati dioničarski zajam HEP-u i to najprije zajam od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijun. Vlada na taj način poručuje da će HEP kao strateška energetska kompanija, ostati u stopostotnom državnom vlasništvu i da neće biti privatizirana, istaknuo je jutros Plenković.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) ustvrdila je da je sigurno da HEP ima gubitak zbog subvencioniranja cijene struje, ali bitno je reći da je premijer Plenković, kada je predstavljao svoje mjere, iznos koji je sada gubitak HEP-a, predstavljao kao nešto što Vlada daje. To nije Vlada davala niti su to bila izdavanja iz proračuna nego je to bilo svjesno vođenje HEP-a u gubitak, kazala je.

– Ne kažem da to nije bilo nužno, bilo je nužno mitigirati cijenu električne energije jer bi se prelila u druge proizvode i stopa inflacije bi bila puno veća, dodala je. Ok, imali su tu mjeru, HEP je sad u gubitku i jasno je da ćemo na kraju to dokapitalizirati i svima je od početka bilo jasno da ćemo na kraju to morati platiti iz proračuna. Ali, ako bi se išlo u suprotnom smjeru, ako se HEP ne bi dokapitalizirao ili bi se s tim odugovlačilo, tada bi se otvarao prostor za privatizaciju HEP-a, što ne smijemo dozvoliti. HEP mora ostati stopostotno u javnom vlasništvu, zaključila je Benčić.



Komentari