BENČIĆ: Imamo itekako nefunkcionalnu Vladu i potpuni raspad sistema u smislu upravljanja osnovnim funkcijama države

Sandra Benčić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba je slučaj ministrice Tramišak pripisala unutarstranačkim obračunima u HDZ-u, uvjereni da je na izlaznim vratima iz Vlade, a premijera su pozvali na prijevremene izbore jer stanje u društvu i državi ocjenjuju disfunkcionalnim zbog zamagljivanja stvarnih problema građana, prenosi HRT.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kazao je u petak da već dugo u politici ‘nije vidio veći spin i veći trash’.

– Ako je ministrici netko prijetio, onda se to prijavljuje kada se to dogodi, a još bizarnija situacija je da o tome nije obavijestila svog šefa, predsjednika Vlade. Ovo je čisto peglanje štete i možda čak možemo namirisati neke unutarstranačke obračune u HDZ-u, smatra Hajdaš Dončić.

No, istaknuo je, činjenica je da se ništa ne događa, primjerice, poništavaju se natječaji u Petrinji i samo se pegla politička šteta nakon “ovih makinacija i polukriminala” u sferi EU fondova.



– Ovo je apsolutno nemoralno i Plenković apsolutno mora povući neke korake jer mu je pola Vlade invalidno, u nekakvim sukobima interesa ili pod istragama, što nije dobro za funkcioniranje hrvatskog društva i države. Najbolji korak za Hrvatsku bi bili izbori, no, za Plenkovića bi najbolja bila ozbiljna rekonstrukcija Vlade, počevši od ministra obrane do ljudi s optužnicama jer se svaki tjedan otvaraju neke nove afere, ustvrdio je.

Kakofonija s dronom i ministarstvima samo zamagljuje srž problema, a to je da će ljudima padati realni životni standard. Ovo je malo ‘kruha i igara’, ali to nije odgovorno, smatra SDP-ovac.

Nikoli Grmoji iz Mosta čini se da je Tramišak ‘bivša’.

Pitanje je, kaže, ima li Plenković uopće više kontrolu nad HDZ-om te procjenjuje da je tu riječ o sukobu između struja HDZ-a i interesnih skupina povezanih s jednom ili drugom strujom.

– Treba postaviti pitanje odgovornosti ministrice Tramišak zbog natječaja u Petrinji koji je raspisan pa poništen iako su poduzetnici u međuvremenu izradili projekte u koje su uložili novce pa je pitanje koliko je ona kvalitetno obavljala svoj posao, naglasio je.

Premijer definitivno ima dvostruke kriterije jer ministri koji su pod istragom DORH i dalje sjede u Vladi, a s druge strane je jasno da zbog ove situacije premijer nije baš blagonaklon prema ministrici Tramišak, smatra Grmoja.

Stephen Nikola Bartulica iz Domovinski pokret ističe da je HDZ-ov modus operandi je da javni novac, što uključuje i europske fondove, dijeli podobnima i politički bliskima, a oni koji nisu su tvrtke i građani drugog reda, i unaprijed se zna kako se natječaji u Hrvatskoj spremaju.

– Moguće je da je u pozadini unutarstranački sukob u HDZ-u zbog čega dolazi do takvih obračuna, no sigurno je da si građani više ne mogu priuštiti takvo upravljanje jer Hrvatska gubi utrku u svemu. Imamo, ocijenio je, disfunkcionalnu javnu upravu koja nije u stanju odgovoriti na potrebe građana nego pogoduje pojedincima.

Po prvoj premijerovoj reakciji moglo bi se zaključiti da su ministrici Tramišak odbrojani dani u Vladi, ali to je njegova odluka i odgovornost za opće stanje u Vladi, poručio je Bartulica.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka iščitava da je premijer jučer praktički rekao da ministrica Tramišak nema njegovo povjerenje, za razliku od ministara iza kojih bi izrijekom stao, pa čak i onih koji su pod istragama.

– U slučaju ministrice, međutim, jučer je napravio vrlo jaku odstupnicu. Svaki novi dan ima neki slučaj koji potvrđuje ono što smo rekli još prije mjesec dana, a to je da je ova Vlada propala, kazala je.

– Iz aviona se vidi da se radi o nekim unutarstranačkim previranjima u HDZ-u i nije na nama da se petljamo u njihove sukobe, osim kada imaju posljedice na upravljanje resorima ili cjelokupnom Vladom, a sada vidimo da itekako imaju jer imamo itekako nefunkcionalnu Vladu. Imamo potpuni raspad sistema u smislu upravljanja osnovnim funkcijama države, ustvrdila je Benčić.

Katarina Peović iz Radničke fronte ne želi nagađati je li riječ o unutarstranačkim obračunima, no, propituje na koji način se financira poduzetništvo.

Tvrdi da je tvrtka Omega Softver klasični primjer izvlačenja novca iz države u privatni sektor.

Komentari