BENČIĆ: Napokon se priznalo da postoji problem nepovjerenja građana u pravosuđe

Tomislav Kristo / CROPIX

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka u Saboru je organizirao okrugli stol o Nacionalnom planu razvoja pravosudnog sustava od 2021. do 2027. godine, prenosi HRT.

O toj su temi raspravljali saborski zastupnici i pravni stručnjaci.

Istaknuli su, među ostalim, da bi trebalo mijenjati odnos politike prema pravosuđu kako bi se omogućio što učinkovitiji pravosudni sustav.

Istaknuli su dobre strane plana, kao i one loše, vezane uz nisku razinu povjerenja građana i nedostatak transparentnosti.



– Možda bih prvo istakla da neke stvari idu u boljem smjeru, da su se neki problemi, koje pravosuđe ima, prepoznali, da se kao problem napokon priznalo da postoji problem nepovjerenja građana u pravosuđe. Ono što tu nije dobro, što su istakli naši sudionici, jest da sam plan, po svojim ishodima planiranim, indikatorima uspješnosti je vrlo neambiciozan, odnosno, niske razine ambicije, rekla je predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić.

– Čak se priznaje, iako je, kažem, to izvješće Europske komisije, da je najveći problem u pogledu percepcije, utjecaj politike, interesnih grupa i statusa sudaca. Međutim, ništa se ne radi na tome. Znači, nema niti jedna mjera koja će to, koja adresira, zapravo, te probleme. Ne ide se na ono što svi znamo da je problem, a to je korupcija, nepotizam i klijentelizam, rekla je pak Zlata Đurđević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Komentari