Benčić odgovorila na prozivke Grbina: ‘Samo velika izlaznost građana na izbore može doprinijeti tome da se sruši HDZ’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Koordinatorica Možemo Sandra Benčić opovrgnula je danas izjavu Peđe Grbina da su odbijanjem predizborne koalicije s SDP-om “stavili interese stranke ispred građana” te poručila da će nastaviti suradnju s tom strankom i da je ključno da ljevica izvuče što više građana na izbore.

“Samo velika izlaznost građana na izbore sljedeće godine može doprinijeti tome da se sruši HDZ, to je ključan argument zašto smo donijeli tu odluku. Da bi dobili građane na izbore, posebno one neodlučne i apstinente, ključno je, posebno na ljevici, da točno znaju kome daju glas. Ključno je i da smo prva stranka koja je rekla kako izlazi na izbore, ali i s kim će koalirati nakon izbora”, rekla je Benčić.

“Hrvatska treba dvije jake lijeve stranke da bi se formirala lijeva vlast”
“Smatramo da Hrvatska treba dvije jake stranke ljevice da bi se formirala lijeva vlast, zato je ključno da mi i SDP maksimiziramo izlaznost svojih birača i onih koji godinama, nažalost, apstiniraju izbore”, istaknula je Benčić i time oponirala stavu SDP-a koji smatra da bi rezultat bio bolji ako na izbore izađu u predizbornoj koaliciji.

Ocijenila je da se na idućim izborima neće raditi o tome hoće li dobiti dva mandata više, a HDZ dva manje, nego treba dobiti značajan broj mandata više. “Taj značajan broj se ne postiže kalkulacijom s D’Hondtom nego paktom s građanima da izađu u što većem broju i jednom zauvijek pošalju HDZ u ropotarnicu povijesti”, naglasila je.



“Nema svađe”
Na pitanje kako će potaknuti neodlučne i one koji ne izlaze na izbore da ipak izađu s obzirom na dojam da su sada s SDP-om posvađani, Benčić je odgovorila kako nema nikakve svađe među njima.

“Postoje akteri koji bi vrlo rado to htjeli, HDZ je to jučer pokazao, ali nisu uspjeli. Mi i SDP danas imamo zajednički prijedlog u Saboru, Peđa i ja ćemo ga zajedno braniti, čujemo se dnevno više nego sa svojim stranačkim kolegama, suradnja će se nastaviti. Idućih dana ćete vidjeti i apsolutno sam uvjerena da ćemo tu tezu demantirati”, kazala je ponovivši da je njima SDP ključan partner s ljevice u potencijalnom formiranju vlasti.

Grbinov stav da njima “točkasta koalicija” baš nema smisla, Benčić je prokomentirala da su tu mogućnost ostavili u iznimno malom broju jedinica kako ne bi već sad onemogućili da lokalne grupe koje prepoznaju potencijalne progresivne partnere s njima sklope koaliciju.

“To dolazi u obzir u izbornim jedinicama gdje je ljevica tradicionalno slabija, pa je i nužno udružiti snage. Sasvim je legitimno da SDP odluči hoće li to htjeti ili ne”, poručila je Benčić.

Komentari