Benčić: Potrebno je da se odmah donesu dodaci ugovora o koncesijama za korištenje plaža

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić i Marko Giljača, županijski vijećnik stranke Srđ je Grad/Možemo u Dubrovniku su održali tiskovnu konferenciju na temu primjene novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Zakon stupa na snagu sutra. Jedna od odredbi tiče se obuhvata plaže koju koncesionari mogu koristiti za gospodarsku djelatnost.

Novim Zakonom propisano je za korištenje maksimalno 40 % plaže i 20 % mora. Svjedoci smo danas da se koristi i 80 % plaže. Zato pozivaju nadležne županije da dodatcima ugovora usklade postojeće ugovore sa zakonom.

– Županije su te koje mogu na osnovi zakonskih odredbi koje pišu napraviti anekse ugovora i tražiti da se sve svede unutar nečega što je prihvatljivo i građanima i koncesionarima i da se koristi upravo ono što u zakonu piše, načelo zadovoljavanja javnog interesa. Naš poziv je osnujmo povjerenstvo, utvrdimo početno stanje i uskladimo s novim zakonom kako bi građani dobili veći dio plaže za korištenje, rekao je Giljača.

Benčić je rekla kako će se novim uredbama vidjeti koje lokalne zajednice štite svoje građane, a koje ne.



– Potrebno je da se sad odmah donesu dodaci ugovora o koncesijama, drugo to je test da ćemo na tome vidjeti koje županijske vlasti zaista na neki način podržavaju građane i svoje lokalne zajednice da zbilja upravljaju pomorskim dobrom na način koji štiti njihov interes i njihov pristup pomorskom dobru, a koje to ne čine i to će se vrlo jasno vidjeti na ovome jer ta odredba je kao lakmus papir za to da vidimo na čijoj su strani, rekla je Benčić.

Komentari