BENČIĆ: Prodavači magle na pozicijama ministara dolazili u službenim mercedesima , a odlazili u ‘maricama’ sa pozicija

Sandra Benčić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon jučerašnje najave premijera Andreja Plenkovića da će rekonstruirati Vladu, o tome je riječi bilo i na saborskoj sjednici koja je, kao i svake srijede, počela slobodnim govorima

– Rekonstrukcija Vlade trebala bi obuhvatiti i ministra zdravstva jer je stanje alarmantno, rekao je zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica u slobodnom govoru na početku saborske sjednice.

Ministru Viliju Berošu zamjera i izostanak odgovora na pitanje koliko je cjepiva naručeno do kraja 2023. godine, posebice kad se zna da zanimanje za cijepljenje opada.

Zastupnik Miro Bulj (Most) nazvao je ponašanje hrvatskog veleposlanika u Srbiji više nego skandaloznim, a oštre kritike na račun Hidajeta Biščevića izrekao je i zastupnik Hrvatskih suverenista (HS) Marijan Pavliček.



Bulj je ustvrdio kako Biščević maltretira hrvatske političke predstavnike, očito po nalogu šefa diplomacije i premijera.

Pavliček veleposlanika proziva da u zadnjih nekoliko tjedana radi na daljnjem mrvljenu hrvatskog nacionalno korpusa, bavi se napadima na aktualne predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, prvenstveno na Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

– Maltretira čovjeka koji se usprotivio režimu Aleksandra Vučića, dodaje Bulj koji proziva hrvatsku vlast da je Hrvate u Vojvodini, odnosno Srbiji, ostavila same, pa nemaju ni jednog predstavnika u Skupštini Srbije za koju se u nedjelju održavaju izbori.

Saborski zastupnik Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrati) kritizirao je ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana i njegove nedavne izjave ustvrdivši kako se njegovo ime ne smije zaobići u najavljenoj rekonstrukciji Vlade.

Izjave ministra Grlića Radmana o Putinu kao zločincu zbog kojih je ruski ambasador poslao oštro upozorenje Hrvatskoj ocijenio je sramotnima, a naknadna opravdanja ministra “nesuvislim i konfuznim mucanjem”.

– Goran Grlić Radman je hodajuća blamaža, ali i sendvič-plakat na kojemu se pokazuje sva nesuvislost, konfuznost i nejasnost hrvatske vanjske politike, ustvrdio je Vidović.

Dodao je kako “konfuznoj vanjskoj politici” pridonose također predsjednik RH i premijer koji se u srazu dvaju ega i privatnim sukobima ne libe upotrijebiti vlastitu zemlju za sitni i mali probitak.

Sandra Benčić (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) najavu rekonstrukcije Vlade opisala je kao trgovinu koju ju prekrila prašina i u kojoj već dugo nema nikakve aktivnosti, a na vratima visi poruka “uskoro otvaramo, rekonstrukcija u tijeku”.

– Tako se prašinarenje uhvatilo svake dosadašnje Plenkovićeve Vlade u kojoj su prodavači magle na pozicijama ministara u službenim mercedesima dolazili, a u ‘maricama’ odlazili sa pozicija, kazala je Bančić ocijenivši kako se rekonstrukcijom ništa neće promijeniti već jedino novim izborima.

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) osvrnula se na ponovni rast cijena goriva što izaziva stres kod građana upitavši zašto su one u Hrvatskoj više nego u susjednim zemljama.

– Državni nameti čine oko pola maloprodajne cijene goriva i tu sigurno postoji prostor za promjene, gorivo je osnovna potrepština, a ne luksuzna roba i pitanje je može li ga se tretirati kao poreznu kravu muzaru, kazala je.

Ružica Vukovac (Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku) upozorila je na mogućnost da hrvatski poljoprivrednici ostanu bez 10 % ukupne omotnice za izravne poticaje odnosno oko 230 milijuna kuna zbog korekcije Europske komisije.

– Je li pošteno da poljoprivrednici na svojim leđima iznesu teret grešaka koja čini nesposobna i korumpirana administracija, upitala je Vukovac navodeći da je EK najavila korekcije zbog manjkave kontrole na terenu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, te manjkavih procedura.

Ante Deur (Klub HDZ-a) prisjetio se pogibije redarstvenika i policajca Josipa Jovića na krvavi Uskrs 1991. godine, a povodom sutrašnje obljetnice njegove smrti.

– Josip Jović i policajci s Plitvica simboli su koji moraju biti trajno vrednovani i nikada ne smiju biti zaboravljeni, istaknuo je.

Komentari