Benčićka oštro o odluci Ustavnog suda: ‘Ovo je proizašlo iz panike u redovima HDZ-a’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je izjavio da Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, niti premijer, tvrdeći da bi bilo kakvo drugačije tumačenje ugrozilo višestranački parlamentarni demokratski poredak i vladavinu prava. Nakon ove odluke, uslijedio je niz reakcija, a Možemo! je održao konferenciju za medije.

“Smatramo ovo nezapamćenim i nedopustivim napadom na politički proces formiranja većine”, poručila je Sandra Benčić.

“Nikad do sada nismo imali situaciju u kojoj se Ustavni sud miješa u formiranje većine; očito je da su izabrali svoj tim”, dodala je.

“Ustavni sud je dao ocjenu da se Predsjednik Republike Hrvatske u kampanji ponašao kao kandidat i da je kršio njihovo upozorenje. Međutim, Sud nije poduzeo nikakve konkretne mjere, već je samo izjavio da neće poništiti izbore. Ako je ocjena o ishodu izbora bila povezana s procjenom utjecaja, to implicira da bi Ustavni sud mogao poništiti izbore koji bi bili nepovoljni za HDZ”, naglasila je Benčić.



“Na osnovu kojeg članka Ustava Ustavni sud može zabraniti bilo kome da bude mandatar ili premijer ako nema nespojivu funkciju u tom trenutku, ako je dao ostavku? Osoba koja je dala ostavku mora biti u istom položaju kao i drugi kandidati kako bi mogla obavljati javnu funkciju, tako kaže Ustav”, istaknula je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘Do kad vrijedi zabrana Milanoviću?’

“Do kada će zabrana vrijediti za Milanovića? Može li biti mandatar za mjesec dana? Je li ovo trajno ili privremeno? Zašto je Ustavni sud naglasio da ne može biti ni mandatar ni premijer u svom priopćenju?”, dalje pita Benčić.

“Ako netko drugi postane mandatar, a zatim odstupi, a većina izabere, na primjer, Milanovića, hoće li i tada biti spriječen da postane predsjednik Vlade?”, dodaje, ističući da je priopćenje površno i protuustavno.

“Teško je ne pomisliti da je ovo priopćenje izravno proizašlo iz panike u redovima HDZ-a zbog gubitka vlasti”, tvrdi Benčić, optužujući da Ustavni sud nije dosljedan jer je podržao upitne izborne jedinice.

Pljušte komentari nakon odluke Ustavnog suda, javili se brojni političari: ‘Ovo je dno dna’

Navela je još niz spornih pitanja na koja Ustavni sud nije reagirao, poput plavih potvrda tijekom izbornog dana.

Komentari