‘BEOGRAD JE POD STRAŠNIM PRITISKOM’ Vučić u problemu, opako se zamjerio Kremlju: ‘Pažljivo vas promatramo’

Foto: Facebook

Da Aleksandru Vučiću održavati balans između Zapada i Rusije nije lako, zna sada već svatko, međutim, događajem koji će se u lipnju održati u Srbiji, navukao je bijes Kremlja, što mu zasigurno i nije bio cilj.

No, što se mora, mora se, a radi se o Međunarodnoj taktičkoj vježbi pod nazivom Platinasti vuk 23 koja će biti održana od 16. do 30. lipnja 2023. godine u Republici Srbiji.

Ono zbog čega Rusi zamjeraju Vučiću vježbu je činjenica da će u njoj sudjelovati i pripadnici vojske SAD-a i zapadnih partnera, štoviše, ovom vježbom će se prekinuti moratorij sudjelovanja u bilateralnim i multilateralnim vježbama sa svim partnerima, uveden nakon početka rata u Ukrajini.

Kremlj: ‘Beograd je pod strašnim pritiskom’
Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja izjavio je kako će Rusija vrlo pažljivo pratiti vojne vježbe “Platinasti vuk 23” koje Srbija izvodi sa SAD-om i još deset zemalja. Prema njegovim riječima, “ne prestaju pritisci na Beograd da zauzme antiruski stav”.



“Stalno se pokušava Srbiju privući na stranu onih koji se drže antiruskog stava. Znamo da se Beograd nalazi pod strašnim pritiskom koji je bez presedana”, kazao je Peskov, prenosi B92 pisanje ruskih medija.

O aktiviranju međunarodnih vojnih vježbi 23. ožujka govorio je i viši savjetnik američke vlade Derek Chollet, zahvalivši na Twitteru predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu u Ohridu, ali i na “ponovnom suradnjom sa SAD-om u obrambenim vojnim vježbama” uz natpis “#PlatinumWolf”.

Srbija se pravda
Ministarstvo obrane Republike Srbije potvrdilo je za medije da će se vojna vježba “Platinasti vuk 23” održati u Srbiji, kao i to da će pripadnici oružanih snaga vježbati s NATO-ovim vojnicima i njihovim saveznicima.

“Međunarodna taktička vježba bit će održana od 16. do 30. lipnja 2023. godine u Republici Srbiji. Cilj ove vježbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za sudjelovanje u multinacionalnim operacijama”, istaknuli su iz ministarstva te naglasili kako moratorij još traje te je vježba s NATO-om – izuzetak, prenosi Dnevno.hr.

 

Komentari