Beroš: Cilj preventivnih pregleda je spriječiti teške bolesti

Foto: Damir Krajač/Cropix

O situaciji u zdravstvu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će preventivni pregledi spriječiti teške bolesti i kako je to njihov cilj, piše HRT.

– Jačanjem prevencije unaprjeđujemo dijagnostiku takvih bolesti, unaprjeđujemo liječenje i u konačnici ishode. to je naš cilj. U zemlji gdje imamo doajena prevencije prof. Andriju Štampara dosta moramo poraditi na tome i na taj način se može unaprijediti sve zdravstvene ishode, rekao je Beroš.

Preventivne preglede obavljat će uglavnom obiteljski liječnici koji CIilj su već ionako preopterećeni.



– Postoji široka radna skupina koja je analizirala sve elemente, uključujući opterećenost liječnika obiteljske medicine. Stoga su ponuđena dva koncepta – u ordinacija liječnika obiteljske medicine ili na punktu doma zdravlja ako je to ravnatelju doma zdravlja lakše i jednostavnije omogućiti. Pilot-projekt služi tome da procijenimo naše ideja i njihovo funkcioniranje na terenu pa da vidimo u kojem smjeru ići. Nakon rezultata pilot-projekta sagledat ćemo funkcioniranje istog i odlučit ćemo u kojem će smjeru krenuti Nacionalni projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, rekao ministar zdravstva.

Komentari