Beroš: Ispričavam se ako sam zbunio javnost, u petak ću se cijepiti trećom dozom

Zeljko Puhovski / CROPIX

Beroš je rekao da se ispričava ako je zbunio javnost nekim svojim izjavama. Riječ je o izjavi da se još nije cijepio trećom dozom zbog razine antitijela koju ima, prenosi HRT.

– Kada se vršilo serološko testiranje u Klinici za infektivne bolesti, osjetio sam potrebu dati svoj doprinos, dao sam krv na analizu na antitijela. Morate znati da se ovo ne može detektirati nekim matematičkim modelima. Do tih spoznaja dolazi se ovakvim istraživanjima, važno je znati dinamiku pada antitijela i da bi znali koliko ste otporni nakon cijepljenja ili preboljenja. Potpuno je jasno da se okolnosti mijenjaju, dva tjedna svjedočimo priči o omikronu. Preporuke i stav struke mijenjaju se iz dana u dan. Velika Britanija zbog brzog širenja, pretpostavlja se da je 44% zaraza u Londonu, zaraza omikronom te su pozvali na treću dozu. To treba shvatiti, ne treba brojiti koliko je puta netko cijepljen. Želim poslati jasnu poruku, da zbog dolaska omikrona, svima se preporučuje treća doza, ako mi obveze dopuste, ja ću je primiti u petak, objašnjava.

Vezano uz COVID mjere, ministru je postavljeno pitanje zabrinjava li ga mogućnost da bismo od Nove godine mogli ući u peti val zbog povećanog okupljanja za vrijeme blagdana.

– Bilo koja varijanta prenosi se kapljičnim putem, tu su osnovne epidemiološke mjere kao što je tu i procjepljivanje. Iz dana u dan moramo sagledavati širenje omikrona. Ovoga trenutka imamo ljeto u Južnoafričkoj Republici, na južnoj hemisferi. Pitanje je kada virus dođe tijekom zime na sjevernu hemisferu, što će se dogoditi. Moramo kao uvijek do sada biti jako, jako, jako oprezni s mogućnošću promptne reakcije u vidu postrožavanja mjera ili bilo čega drugoga. Moramo biti spremni na mogućnost bržeg širenja omikron-varijante u Hrvatskoj, dodaje.



Još je jednom osudio napad na zdravstvene djelatnike u Bjelovaru rekavši da nije prije reagirao jer se mnogo toga događalo.

– Meni bi dan trebao trajati 48 sati, ali još jednom osuđujem. Ponovio bih riječi svojeg kolege iz Rijeke da je ovo ista situacija kao kada bi netko spašavao utopljenika, a netko sa strane bi ga lupao motkom po leđima te ga onemogućavao u spašavanju nečijeg života. To je najplastičniji opis onoga što se događa, zaključuje.

 

Komentari