BEROŠ: Najmanje jednom dozom cjepiva protiv covida cijepljeno je do sada 70,6% odraslog stanovništva

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj danas zabilježeno 2588 novih slučajeva COVID-a potvrđenih PCR testom te 662 pozitivne osobe na brzom antigenskom testiranju, što je u odnosu na prethodni tjedan povećanje od 0,21%.

Bolnice postupno smanjuju COVID-kapacitete, što daje veći prostor za pružanje sveobuhvatnije skrbi te za prevenciju i očuvanje zdravlja, posebno onkoloških bolesnika, građana s mentalnim poremećajima te post-COVID sindromom.

S obzirom na rezultate najnovijeg popisa stanovništva, najmanje jednom dozom cjepiva protiv covida cijepljeno je do sada 70,6% odraslog stanovništva, izvijestio je ministar.

Iako epidemija pokazuje silazni trend, Beroš je poručio da je COVID-19 i dalje je prisutan te se ne staje s cijepljenjem građana. Od danas počinje i cijepljenje novim proteinskim cjepivom protiv COVID-a, proizvođača Novavaxa, a namijenjeno je starijima od 18 godina.



Izvijestio je i da je od 25. veljače ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj pruženo ukupno 249 zdravstvenih usluga, a troje ih je hospitalizirano.

Hitna medicinska služba ukupno je imala 14 intervencija vezanih za pružanje hitne skrbi izbjeglicama iz Ukrajine.

Na brzom testiranju na COVID, petero je izbjeglih Ukrajinaca bilo pozitivno.

Izbjeglom ukrajinskom stanovništvu omogućeno je i cijepljenje protiv covida, a djeci uobičajena cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te poliomijelitisa.

Beroš je istaknuo da se upravo u Ukrajini događa velika epidemija ospica i rubeole zbog slabijeg cijepljenja protiv tih bolesti.

Komentari