BEROŠ O OPTUŽBAMA: “Ja sam apsolutno čist”

Ministra zdravstva Vilija Beroša novinari su na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ispitivali i o poslovima Ministarstva s tvrtkom Cuspis Vinka Kojundžića. Beroš sebe ne smatra krivim ni za što.

“Zahvaljujem svim nadležnim institucijama koje rade svoje posao. Dapače, pozivam ih da to rade i inače. Osobno ću vam reći da nikad nikome nisam pogodovao niti imam prijatelja u IT industriji kojima bih davao poslove, dakle tu sam potpuno čist. Isto tako, službe garantiraju da je sve provedeno u skladu sa zakonom”, rekao je.

“U kontekstu sličnih navoda, već su i neke druge revizije postupale, a kao što ste i sami rekli, Državna revizija dala je bezuvjetnu ocjenu za financijsko poslovanje Ministarstva zdravstva, a dala je uvjetnu ocjenu za usklađenje poslovanja. Agencija za zaštitu podataka dala je pravorijek da nije dalo do određenih poremećaja, a postupalo je i Županijsko državno odvjetništvo, koje nije našlo elemente kaznenog djela”, dodao je.

Ponovio je da je on “apsolutno čist”.



“Ja sam apsolutno čist. Svi poslovi u okviru IT industrije imaju svoje utemeljenje u pravilima struke. U Hrvatskoj je informatička pismenost u zdravstvu izrazito visoka. Mislim da smo pri informatizaciji zdravstva pri vrhu u Europi”, rekao je.

Na pitanje podmeće li mu netko, Beroš je odgovorio.

“Hoćete li iskreni odgovor? Najčešće sam takav, što onda ide na moju štetu. Ne mislim da je to problem, iako je moguće. U tom kontekstu mislim da je problem nešto drugo, a to je da sve promjene, svi novi iskoraci doživljavaju određene opstrukcije. Hrvatski zdravstveni sustav se treba malo provjetriti i treba promjene”, rekao je.

Na upit dolaze li opstrukcije iz sustava, rekao je:

“Nećemo sad kalkulirati, njima na dušu, meni je savjest čista.”

Komentirao je i kako je moguće da se odradi više od 6000 sati u 12 dana.

“Doista ne znam, kao ministar ne mogu participirati u svim procesima. Ako netko postavi pitanje, vjerujem i garantirano mi je da su svi poslovi odrađeni na zakoniti način. I da svi isporučeni sustavi rade”, rekao je, dodavši da ga ne brine činjenica da bi mogao biti uhićen jer mu je savjest čista i nikome nije pogodovao.

Na pitanje smatra li da je štetan ugovor oko Cijepi.me i je li mu žao što ga je potpisao s Cuspisom, rekao je:

“U trenu kada smo se trebali prilagoditi, struka je pokrenula proceduru razmišljanja o tome da na jednom mjestu imamo sve o cijepljenju. Bilo je potpuno normalno tražiti nastavak i prilagodbu ranijeg programa, dakle nije se radilo o novom, već o nadogradnji sustava. Mogu vam reći da je ta platforma uz minorne početne probleme, saživjela i da je ukupno preko 25 posto narudžbi išlo preko te platforme.”

Kaže i da je razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Osjetio sam potrebu kao čovjek premijeru reći o čemu se radi. Brinu me određene konstrukcije, usporedba krušaka i jabuka. Navode se samo iznosi financiranja prema pojedinim IT tvrtkama, ima tu manipulacija i svega. Premijera brinu određene neistine”, rekao je.

Na pitanje ostaje li u Vladi, kratko je rekao: “Premijer će vam reći sve u pravo vrijeme.”

Posjetimo, Državna revizija je otkrila sumnjive isplate iz Ministarstva Cuspisu. Krajem 2020. godine Kojundžićevoj tvrtki je isplaćeno 2,75 milijuna kuna za rad na nadogradnji dva informatička sustava. Naplatili su 6750 radnih sati u samo 12 dana, konstatirali su revizori. To bi značilo da je svaki od pet djelatnika Cuspisa radio 112 sati dnevno, prenosi Direktno.

 

Komentari