Beroš o pandemiji: Imali smo mjere koje su bile primjerene i balansirane

Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je činjenicu da je COVID-19 bio najčešći pojedinačni uzrok smrti tijekom prošle godine.

– Od početka smo se priklonili načinu računanja mortalitetne statistike prema preporuci ECDC-a, svjesni da postoji na neki način nerazumijevanje suštine problema. Odlučili smo podrobnije pratiti tko je umro od, a tko s COVID-om. Prilagodili smo se, no proći će još dosta vremena kako bi se napravili proračuni tzv. viška smrtnosti. Porast mortaliteta bio je očekivan, jer je COVID na neki način smrtonosna bolest. Imali smo mjere koje su bile primjerene i balansirane, cijepljenje, što je moglo smanjiti stopu smrtnosti, rekao je.

Upozorio je da je opasnost obolijevanja još prisutna. Rekao je da Hrvatska ne stoji toliko loše po mortalitetu.

– Pokušavamo nabaviti sve lijekove koji su na tržištu, dodao je.



Rekao je i da lijek Paxlovid nema nijedna bolnica u Hrvatskoj.

– Orijentirani smo zajedničkoj nabavi s EK, ali tu nešto zapinje, razgovor s Pfizerom traje već skoro godinu dana. Djelovali smo i bilateralno s Njemačkom, ali došli smo do stupnja gdje ne idemo dalje. Najizvjesnije je, što će se brzo realizirati, a to je da su bilateralni razgovori s Pfizerom u završnoj fazi te vjerujem da ćemo vrlo brzo sklopiti ugovor o kupnji. Procijenjeno je da je inicijalno riječ o 10.000 doza, što će odrediti postoji povjerenstvo za nabavu, ne samo ovog, već i svih drugih lijekova, objasnio je.

Naveo je da se ugovori s Pfizerom razrješuju jedan po jedan, a za nabavu Paxlovida ne očekuje da će proći više od mjesec dana.

Za 11. studenoga najavio je predstavljanje reforme zdravstva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Komentari