Beroš o trovanju: Dosta je toga neobično. Postoje određene indicije što bi moglo biti uzrok

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u dnevniku HRt-a i obznanio je javnosti neke detalje slučajeva trovanja.

“Ne znamo što je uzrok slučajeva. Nezgodno je da broj slučajeva raste. Imali smo 14 pregledanih osoba u cijeloj Hrvatskoj. U KBC Rijeka taj jedan jedini prvi koji ima najteže ozljede, KBC Zagreb njih 7, u Varaždinu jedan, na Merkuru dvoje, u Karlovcu jedan te na KBC Split tri.

Četiri ima dokazane lezije probavne sluznice, ostali nemaju i većina tih bolesnika je otpuštena na kućno liječenje.

Institucije rade, sve su upogonjenje, sve su uvezene…”



Kako su rasprostranjeni ti slučajevi, neobično?

“Da, to je čudno, čudno je i da su pića različita. Pune se u različitim državama. Dosta je toga neobično. Postoje određene indicije što bi moglo biti uzrok, ali ostavimo to Državnom inspektoratu.”

O kakvim opcijama se razmišlja, je li riječ o sabotaži, o nekom pojedinačnom činu, spletu okolnosti?

“Ne bih rekao, s obzirom na vrstu oštećenja i rasprostranjenosti i činjenici da je u pitanju isti vlasnik moguće da je do svega došlo uslijed nekog procesa čišćenja boca koji posljedično može izazvati ovo, ali dosta ne bih o ovome sada mogao razgovarati niti je to na meni. Na meni da je pripremimo zdravstveni sustav”, smatra.

Zašto javnost to ne zna od subote? Zašto se kasnilo?

“O čemu smo mogli upozoriti? Nismo znali što je konzumirano i je li to uzrok. Alert je potaknuo drugi slučaj”, rekao je između ostalog.

 

A što sa slučajem od svibnja? Zašto se ništa nije napravilo?

“Ja vam ne mogu konmentirati postupanje drugih državnih tijela. Ja vam mogu reći da je KBC Rijeka obavijestilo policiju odmah prvi dan.”

Jesmo li bili sretni da se u 5 mjeseci nije ništa dogodilo?

“Mogu reći da. Ali tko zna. Ali ja mogu govoriti samo o postupanju unutar zdravstvenog sustava. Mi smo promptno reagirali. Nakon moje spoznaje o drugom događaju ja sam u roku od dva sata bio pred javnosti.”

Od Inspektorata ništa nismo dobili do danas?

“Naše komuniciranje prema njima je vrlo promptno i vrlo adekvatno, unutar sustava mi komuniciramo i funkcioniramo besprijekorno”, rekao je za HRT.

Komentari