Beroš: Obiteljski liječnici morat će kontaktirat sve starije od 65 godina i pozvati ih na cijepljenje

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je tiskovnu konferenciju u petak u kojoj su se osvrnuli na aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji koja nije dobra.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak uvodno je kazao kako u Hrvatskoj u petak imamo 4392 novooboljelih od 12.207 testiranih.

U zadnja 24 sata ili smo 4392 novih od 12.207 testiranih, prije tjedan dan 3258 od 10309 testiranih, a 15.10 1758 novih od 9228 testiranih. U prvih pet dana ovog tjedna bilježimo od 48.8 posto što se tiče novooboljelih.

Imamo prosječnu incidenciju 925.08. Najvišu ima Primorsko goranska 1217, a najnižu Istarska. Hrvatska je u EU a 22 mjestu, a najnižu ima Malta, a najvišu ima Latvija 1751. Što se tiče stope smrtnosti imamo 2257.7 i na 21. smo mjestu EU, prenosi Direktno.hr



Udio oboljelih u ukupno testiranima je 36 posto.

“Svjedočimo da se mnogo toga zadnjih dana aktualiziralo. Jučer smo bili šampioni sigurnosti na Mediteranu, danas smo valjda blizu platoa četvrtog vala, a gdje daljnji tijek epidemije ovisi o stupnju procijepljenosti, pridržavanju mjera, ponašanju brzoširućeg delta soja i činjenici da nam dolazi hladnije vrijeme Zajednički nazivnik svim ovim elementima je osobna odgovornost koja će biti ta koja će odrediti daljnji tijek ove epidemije. Ono što je ohrabrujuće je da broj cijepljenja raste”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

U tijeku je priprema bolničkog sustava i dodatni angažman djelatnika čime će se odgovoriti na aktualnu situaciju, rekao je.

“Ne znamo što nas čeka ali je naš zadatak biti pripravan. Ponovno ćemo aktivirati Arenu Zagreb. S obzirom da smatramo da je naš apsolutni prioritet zaštiti naše stanovništvo, donijeli smo odluku o organizaciji i rasporedu rada radi provođenja cijepljena pacijenata koji boluju od Covida. 40 posto naših sugrađana koji su stariji od 80 godina nije cijepljeno, oni koji su stariji od 65 godina, njih 31,3 posto nije cijepljeno. Radi se o 277 tisuća naših sugrađana. Porastom životne dobi imunitet slabi, to su najizloženije osobe pogotovo ako imaju uz to druge bolesti. OD osnovnog značaja je doći do tih građana i potaknuti ih na cijepljene. Doktori obiteljski medicine su obvezni u roku 15 dana pozvati sve pacijente u dobi od 65 godina, a oni jedino to mogu, liječnici svoje bolesnike mogu zvati i imati uvid u njihovo stanje, nazvati ih i iskomunicirati situaciju oko cijepljenja. U daljnjem roku od 30 dana, ako to ne uspiju, moraju obavijestiti naše starije sugrađane o potrebi cijepljenja. Sve starije i slabo pokretne moraju cijepiti u sklopu kućne posjete. O svemu moraju obavijestiti Ministarstvo”, rekao je Beroš.

Komentari