Beroš: Plaća liječnika-specijalista raste s 1771 € na 2500 €, pa i do 3500 €

Foto: Marko Todorov / Cropix

O predloženim novim koeficijentima državnim i javnim službenicima kao i o stanju u zdravstvu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar zdravstva Vili Beroš. Eklskulzivno je otkrio, prije sutrašnjeg javnog predstavljanja, koliko će iznositi nove plaće liječnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je najave liječnika, koji već neko vrijeme govore, da pripremaju štrajk jer nisu zadovoljni s uredbom o novim koeficijentima, barem onim neslužbenim dijelom koji su do sada vidjeli.

– Mi smo upravo s predstavnicima liječničkog sindikata razgovarali u više navrata i usuglasili smo određeno povećanje. Ispravit ću kolegu Piletića pa ću već večeras dati jedan konkretan primjer koji se odnosi na povećanje plaća u zdravstvenom sustavu, koji mislim da će sve reći, rekao je.

Ekskluzivno je u Dnevniku HTV-a otkrio, prija sutrašnjeg predstavljanja javnosti, koliko će iznositi plaće liječnika. Naveo je to na primjeru liječnika specijalista.



-Prosječna neto plaća koja je bila u ožujku 2023. godine za liječnika-specijalista bila je 1771 euro. Prosječna neto plaća s učinkom ove reforme bit će 2500 euro. Međutim, to je prosječna neto plaća koja ne uključuje sve ono što liječnici dobivaju, a to je prekovremeni rad, dežurstva. Prema tome, prosječna neto primanja nakon reforme koju provodimo, znači u sljedećoj godini, bit će oko 3500 eura za liječnika-specijalista, otkrio je Beroš.

. Mogao bi sada navoditi i druge primjere, međutim neću jer bismo previše vremena izgubili. Ukupno prosječno povećanje za sve djelatnike u zdravstvu bit će 11,8% u rasponu od 6% do 35,8%. Dakle, ukupno će ova reforma i povećanje primanja u zdravstvu iznositi 190 milijuna eura. Međutim, s prekovremenim i sa svim onim drugim davanjima 247 milijuna eura, naglasio je.

Komentari