Beroš potvrdio da ima još nekoliko slučajeva trovanja: “Moramo biti oprezni i ne sijati paniku”

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tri su osobe završile u bolnici u Zagrebu i jedna u Rijeci zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima. Posljednji pacijent javio se u utorak kasno navečer u KBC Zagreb.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zaprimio je uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija te će rezultate ispitivanja objaviti danas. Ministar zdravstva Vili Beroš građanima poručuje da piju običnu vodu, dok predstojnik Zavoda za gastroneterologiju KBC-a Zagreb Rajko Ostojić, smatra da bi se u cijeli slučaj trebalo uključiti forenzičare iz centra Ivan Vučetić.

Ministar Beroš: Ima još novih slučajeva

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je jutros za N1 da danas ima još nekoliko novih slučajeva.



“Još ih je nekoliko, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom”, kazao je i poručio: “Moramo biti oprezni i ne sijati paniku”.

“Zdravstveni sustav je spreman, pravodobno je obavješten DORH i policija. Imamo od jučer pet novih slučaja, sumnja se na ozljeđivanje kemijskim elementima. Svi pacijenti imaju blaže simptome i bit će otpušteni na kućno liječenje. Mora se još utvrditi da li je do ovog došla konzumacijom pića”, rekao je ministar na konferenciji.

Mjesta panici, dodaje Beroš nema, ali oprezu ima.

“Nakon prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija pića je mogla biti incidentalna, piće je na neki način moglo biti promijenjeno… Pitanje je zašto je do toga došlo. Kad smo saznali za novi slučaj izašli smo u medije. Izašli smo onda kada smo procijenili da realna opasnost postoji”, odgovorio je Beroš na pitanje o tome zašto se za sve saznalo kroz širenje poruka.

HZJZ analizira uzorke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je jučer u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija. Riječ je o “dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine”, potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve ozljede uzrokovati”, naglasio je Capak.

Rezultati analize bit će poznati danas, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat, a u tijeku su policijska istraga i postupanje DORH-a. Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je ravnatelj HZJZ-a “Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija”, kazao je Capak.

Komentari