Beroš: S dolaskom proljetnog vremena možemo očekivati jenjavanje epidemije

Damjan Tadic / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je aktualnu situaciji oko koronavirusa u Hrvatskoj i dao preporuke građanima.

“Najvažnije je u ovom trenutku da smo mi u ovoj fazi obrane zaustavili se na pojedinačnim slučajevima.”

Pojasnio je da je karantena nešto što se provodi prema zdravim osobama koje su bile u kontaku s oboljelima, a izolacija se provodi prema bolesnim osobama.

“Prva karantena je uspostavljena za putnika s kruzera i on će do 5.3.2020. biti u njoj. Nema simptoma bolesti. Ne znamo kako će se virus dalje ponašati, za očekivati je da će mutacijama slabiti, ali moramo biti i spremni da će biti drugačije”, kaže ministar Beroš.



“Dolaskom ljepšeg vremena ljudi su više na otvorenome, više provjetravaju prostore i djelovanje ultraljubičastih zraka djeluje na virus pa dolaskom proljetnog vremena možemo očekivati jenjavanje epidemije”, kaže ministar.

Dao je i nekoliko savjeta po pitanju prevencije zaraze. “Potrebno bi bilo izbjegavati bliže kontakte licem u licem do jednog metra, ako netko kihne kapljice padaju na ruke, tipkovnice, kvake, pa je potrebno voditi računa o adekvatnom pranju ruku, obrisati mobitel nekakvim alkoholom, isto vrijedi i za tipkovnice i kvake. Takav koncept se može prenijeti i na crkve, stadione i slično”, komentirao je ministar, a piše N1.

Komentari