Beroš: Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti pozitivnim iskoracima u liječenju malignih bolesti

Foto: Damir Krajač/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da se Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2025., vrijednim 8.5 milijardi eura, ostvaruju mnogostruka poboljšanja u području zdravlja i kvalitete života hrvatskih građana.

– Ispunjavamo preduvjete za produljenje života sa 78,5 na 79,2 godine, smanjenje udio pušača s 22,1 na 20 posto, potrošnju alkohola per capita s 8,7 na 8,4 litre, povećanje broja osmaša cijepljenih protiv HPV-a te uspostavljamo niz mehanizama koji će dodatno unaprijediti rano otkrivanje i ishode liječenja onkoloških bolesti, istaknuo je ministar Vili Beroš.

Sredstva za provedbu Akcijskog plana osigurana kroz Državni proračun i fondove EU-a

Ona za trogodišnju provedbu iznose 8,5 milijardi eura.



Strateški cilj dokumenta usmjeren je na poboljšanje zdravlja građana tijekom cijelog života, smanjenju pojavnosti i smrtnosti te produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih zemalja, što je na tragu najavljenih preventivnih aktivnosti u sklopu reformskih mjera, naglašeno je u priopćenju.

– Akcijskim planom definirane su mjere i pokazatelji rezultata koje se žele postići u primarnoj i sekundarnoj prevenciji, dijagnostici, liječenju, posebnim područjima onkologije, palijativne skrbi, edukacije, istraživanja, ekonomike i praćenja nacionalne onkološke mreže, izjavio je Beroš.

Dodao je kako će se uspostavom Nacionalne onkološke mreže uključiti sve regionalne i lokalne onkološke ustanove koje skrbe za onkološke pacijente te multidisciplinarni timovi koji će davati mišljenje i na telemedicinsko predstavljanje slučajeva drugim ustanovama, a sve navedeno će se povezati s Registrom za rak.

Prioritetna područja Akcijskog plana usmjerena su smanjenju pojavnosti raka promicanjem zdravih životnih navika, učinkovitiju provedbu nacionalnih preventivnih programa, uspostavu sustava optimalnog praćenja i kontrole podataka o onkološkim pacijentima, smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka i produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka.

– Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti pozitivnim iskoracima u liječenju malignih bolesti i osigurati dulji i kvalitetniji život građanima, što činimo i na području prevencije kroz preventivne zdravstvene preglede, reviziju i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih programa kao i međuresorni projekt Javne ustanove Prijatelji zdravlja, istaknuo je ministar zdravstva.

Ocijenio je da je akcijski plan još jedan važan pokazatelj da je uistinu pacijent u fokusu te da se djeluje u skladu s reformskim mjerama i misijom postizanja zdravije nacije.

Komentari