Beroš: U Hrvatskoj će do kraja godine biti uveden nacionalni program ranog otkrivanja melanoma

Foto: Marko Todorov / Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je najavio da će u Hrvatskoj do kraja ove godine biti uveden nacionalni program ranog otkrivanja melanoma jer je smrtnost osoba s novootkrivenim melanomom 30 posto, što je, kako je upozorio, iznimno velik postotak.

– Među prvima u svijetu uvest ćemo novi nacionalni program ranog otkrivanja melanoma, istaknuo je Beroš na konferenciji za novinare u Kninu gdje se danas provodi akcija pregleda 250 prijavljenih pacijenata s kninskog i drniškog područja radi otkrivanja melanoma.

Do konferencije za novinare pregledano je 106 pacijenata i među njima je, kako je izvijestio ministar, sedam posto otkrivenih melanoma.

– Tih 7% rano otkrivenih melanoma znači 7% spašenih života, objasnio je Beroš.



Naglasio je kako se u Hrvatskoj kasno detektira melanom, a čak 50% stanovništva se ne štiti od sunca – jednog od glavnih uzročnika pojave melanoma na koži.

Voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice Mirna Šitum istaknula je kako je prema podacima iz 2020. u Hrvatskoj godišnje u prosjeku od melanoma obolijevalo oko 1000 osoba.

– Prosječno se godišnje povećava broj novooboljelih za 150, a to zabrinjava, upozorila je Šitum. Dodala je kako je u tijeku pripremanje stručnjaka za “veći opseg” oboljelih od melanoma.

Po smrtnosti stanovnici Hrvatske na drugom mjestu u EU-u

Šitum je navela kako je melanom bolest šestog i sedmog desetljeća života, ali se češće pojavljuje i među mlađom populacijom.

Kazala je kako je Hrvatska po smrtnosti oboljelih od melanoma na drugom mjestu u Europskoj uniji. Navela je primjer skandinavskih zemalja gdje je stanovništvo svjetlije puti, a time i osjetljivije na izloženost suncu, no u tim je zemljama smrtnost od melanoma 2%, a u Hrvatskoj 30%.

Beroš i Šitum su više puta pozvali građane da se žurno jave obiteljskom liječniku ako primijete nešto na koži kako bi procijenio je li potreban hitan specijalistički pregled.

– Koža pamti našu izloženost suncu te se kao posljedica toga pojavljuje melanom, rekao je ministar Beroš.

Komentari