Bh. medij kaže da je skandal napravio Komšić, a ne Plenković: ‘Direktno je ugrozio BiH’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je taj koji je svojim političkim igrama ponizio državu na čijem je čelu, a potom je odgovornost za to pokušao prebaciti na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, piše u srijedu sarajevski “Dnevni avaz”.

Premijer Plenković, koji je u utorak boravio u Sarajevu zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom nizozemske vlade Markom Rutteom, nije želio doći na sastanak u Predsjedništvu BiH jer je tamo bio i Komšić.

Plenković je to objasnio konstatacijom kako je riječ o konzistentnom pristupu Hrvatske i njene vlade koja ne priznaje Komšića kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, s obzirom da je on četiri pita izabran na tu dužnost glasovima pripadnika drugih naroda.

Foto: Twitter

‘Nije uopće trebao biti na sastanku’

Dio medija u BiH bliskih Komšiću odluku hrvatskog premijera opisao je skandaloznom, no “Avaz”, blizak bošnjačkim političkim strukturama, u posebnom komentaru ističe kako je skandal zapravo prouzročio sam Komšić.



On, kako navodi sarajevski list, uopće nije trebao biti na sastanku u utorak, a ranije je delegirao svoja dva savjetnika da ga tom prigodom predstavljaju, no u zadnji je trenutak promijenio mišljenje i u utorak se ipak pojavio u Predsjedništvu.

Plenković: Dodatno sam osvijestio problem s Komšićem kod Von der Leyen i Ruttea

‘Na kocku je stavio i napredak ka EU’

Da je, kako protokoli jedne ozbiljne države nalažu, odmah potvrdio sudjelovanje, Plenković ne bi ni razmatrao opciju susreta s njim, a ovako ga je doveo pred svršen čin, stoji u komentaru. “Pitanje je što je htio postići. Da postidi Plenkovića, odnosno Hrvatsku, tjerajući ga da se sastanu, ili da ispadne žrtva”, napisali su.

Tu nisu stali. “Jedno je sigurno, Komšićevi osobni obračuni s predstavnicima Hrvatske jučer su direktno ugrozili BiH, a on je bio spreman žrtvovati sve ono dobro što je postignuto u posljednje vrijeme da bi ispao baja (gazda). Na kocku je stavio i naš napredak ka EU, a posebno ozbiljnost države BiH koju, trebalo bi, predstavlja”, zaključio je sarajevski list.

Plenkovićev potez izazvao buru u BiH: Za jedne skandal, za druge ispravna odluka

Komentari