Biden najavio da će Ukrajini poslati moćne tenkove: Oni su najsposobniji na svijetu

Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u srijedu da planira poslati 31 tenk M1 Abrams u Ukrajinu, nakon što je dugo pružao otpor zahtjevima iz Kijeva za visoko sofisticiranim vozilima.

Biden je rekao da mu je američki ministar obrane Lloyd Austin preporučio ovaj potez jer će ojačati kapacitet Ukrajine da “obrani svoj teritorij i postigne svoje strateške ciljeve”, piše CNN.

“Tenkovi Abrams najsposobniji su tenkovi na svijetu. Također su iznimno složeni za rukovanje i održavanje, tako da Ukrajini također dajemo dijelove i opremu potrebnu za učinkovito održavanje ovih tenkova na bojnom polju. Počet ćemo obučite ukrajinske trupe o ovim pitanjima održivosti, logistike i održavanja što je prije moguće”, rekao je Biden u primjedbama iz Bijele kuće.

Za Abramse će trebati mjeseci da stignu, rekli su visoki dužnosnici administracije, i bit će potrebna opsežna obuka za ukrajinske trupe kako njima upravljati i servisirati ih. SAD se mora snaći u kompliciranim opskrbnim lancima za komponente potrebne za tenkove.“Isporuka ovih tenkova na teren će potrajati. Vrijeme koje ćemo vidjeti i koje ćemo iskoristiti kako bismo bili sigurni da su Ukrajinci potpuno spremni integrirati tenkove Abrams u svoju obranu”, dodao je Biden.

Još prošli tjedan, najviši američki dužnosnici naveli su te prepreke kao prepreke za isporuku vozila Ukrajini. Ipak, nakon intenzivne diplomacije s Njemačkom, koja je jasno rekla da će poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu samo ako Sjedinjene Države ponude Abramse, Biden je dao odobrenje za slanje vozila. 31 Abrams će činiti kompletan ukrajinski tenkovski bataljun.

“Ovo je ogromna nova sposobnost koju će Ukrajina dobiti kako bi ojačala svoju dugoročnu obranu”, rekao je visoki dužnosnik administracije, ističući da će tenkovi biti nabavljeni kroz financiranje Ukrajinske inicijative za sigurnosnu pomoć.

Biden je rekao novinarima u srijedu da Njemačka nije vršila pritisak na njega da najavi slanje tenkova u Ukrajinu.

 

Komentari