Biden: SAD je spreman ponuditi “sva odgovarajuća sredstva potpore” Izraelu

Foto: Twitter

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je SAD spreman ponuditi “sva odgovarajuća sredstva potpore” Izraelu nakon napada proiranske skupine Hamas i upozorio “bilo koju drugu stranu neprijateljski raspoloženu prema Izraelu” da ne iskorištava ovu situaciju.

Napad palestinske islamističke skupine izbio je u vrijeme kada Biden i njegov tim pregovaraju o sporazumu o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije i američko-saudijskom obrambenom paktu.

Biden ponudio potporu Izraelu
Biden je telefonom razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kako bi mu ponudio potporu SAD-a, uz scene nasilja koje su se vrtjele u američkim medijima. Dvojica lidera imali su zategnute odnose, ali su se prošli mjesec sastali u New Yorku pokazujući solidarnost.

“Jasno sam dao do znanja premijeru Netanyahuu da smo spremni ponuditi sva odgovarajuća sredstva potpore vladi i narodu IzraeIa”, rekao je Biden u priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora.



“Izrael ima pravo braniti sebe i svoj narod. SAD upozorava bilo koju drugu stranu neprijateljski raspoloženu prema Izraelu da ne iskorištava ovu situaciju”, dodao je.

Blinken osudio napad
Državni tajnik Antony Blinken osudio je napad i podupro izraelsko pravo da se brani.

“Nikad nema opravdanja za terorizam. Solidarni smo s vladom i narodom Izraela i izražavamo sućut zbog izraelskih života izgubljenih u ovim napadima”, kazao je Blinken u izjavi koju je objavio State Department.

“Ostat ćemo u bliskom kontaktu s našim izraelskim partnerima. SAD podupire izraelsko pravo da se brani”, dodao je Blinken.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u izjavi da će Sjedinjene Države raditi na tome da Izrael “ima ono što mu je potrebno da se obrani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma”.

Komentari