‘BIH JE KOLONIJA’ Dodik: Bošnjaci smatraju da oni imaju pravo odlučivati ​​u BiH, a da Srbi i Hrvati trebaju biti manjina

Foto: Twitter

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ovaj entitet odbacuje visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove odluke jer nije legitimiran u Vijeću sigurnosti UN-a.

Naglasio je da se radi o sinkroniziranom napadu na vlasti RS-a i Srbije, na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njega.

– Misle da će, ako skinu jednog, ukloniti i drugog, a onda je nestalo i Kosovo i RS. Sarajevo, zajedno s dijelom međunarodne zajednice, želi da RS potčini sebi, a da Srbija bude što slabija. Zato im naši uspjesi ne odgovaraju – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon obilježavanja 81. godišnjice Bitke na Kozari.

Podsjetio je da je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno propisano kako se bira visoki predstavnik, odnosno da ga bira pet zemalja potpisnica, a da tu odluku potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a, što se, prema njegovim riječima, nije dogodilo. u slučaju Christiana Schmidta, a Schmidt se lažno predstavljao otkako je došao u Bosnu i Hercegovinu.



– Razmišljamo da Schmidta tužimo njemačkom tužiteljstvu zbog lažnog predstavljanja. Vjerujem da ćemo taj proces započeti u Njemačkoj. Sve je to inicirala Angela Merkel, da Schmidta izvuče iz Njemačke, a on je volio raditi za 24.000 eura mjesečno – rekao je Dodik.

Napominje da Narodna skupština RS-a neće prihvatiti nijednu Schmidtovu odluku, te da je dio međunarodne zajednice doveo Daytonski sporazum do tačke u kojoj nema nikakvog značaja. Smatra da je Daytonski sporazum završio rat jer je definirao politički sustav BiH koji Bošnjaci od početka nisu podržavali jer “smatraju da oni imaju pravo odlučivati ​​u BiH, a da Srbi i Hrvati trebaju biti manjina.”

– Shvatio sam da ulazimo u dugogodišnji problem. Ovaj narod mora znati da su SAD obećale muslimanima da će uništiti RS. Zbog toga se na Srbiju vrši pritisak da smanji podršku Republici Srpskoj – rekao je.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ne može biti suverena država “jer je kolonija, zemlja kojom upravljaju stranci”.

– Sada moramo odlučiti hoćemo li BiH biti suverena zemlja u skladu s Daytonom ili želimo protektorat i koloniju, a mi smo protiv toga. Hoće li Europa poštovati prava ovih naroda i ustav kako je napisan ili će se ponašati kao u slučaju Ustavnog suda gdje su Srbi izbačeni iz kvoruma. Bez Ustava su puno toga nametnuli i nisu zadovoljni, a sad hoće i imovinu i način i sustav odlučivanja. Nismo tražili ništa što nije propisano Ustavom – rekao je predsjednik RS.

On smatra da su generatori problema u Sarajevu, čiji je glavni cilj eliminacija Milorada Dodika. Kako je rekao, Ustav BiH je puka kopija Ustava SAD, ali se sve svodi na pokušaj potčinjavanja RS drugom entitetu i protjerivanja Srba sa ovih prostora.

– Za sada ne osporavamo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali osporavamo suverenitet. Bosna i Hercegovina je zemlja slučaja. Ustavni sud je inkvizicijski sud i to će ostati dok se ne izaberu domaći ljudi. BiH je nakon 30 godina neodrživa zemlja – zaključio je Dodik.

Komentari