BIO JE DESNA RUKA ANTE GOTOVINE! Hrvatska se oprašta od velikog generala, jednog od heroja Oluje

Foto: MORH

Hrvatska se danas oprašta s jednim od najbližih suradnika i desnom rukom generala Ante Gotovine u brojnim operacijama Domovinskog rata, general bojnikom Hrvatske vojske Rajkom Rakićem.

Ovaj veliki vojni strateg i heroj Domovinskog rata preminuo je u 79. godini, a za sobom je ostavio impozantan ratni put koji je započeo odlaskom iz JNA, a koju je na osobni zahtjev napustio 9. rujna 1991. Tijekom službovanja u JNA, 1963. završio je Protuavionsku podoficirsku školu, a nakon pet godina i Vojnu akademiju Kopnene vojske.
Tri puta izvanredno promaknut u viši čin
Sa tako prikupljenim vojnim saznanjima, već 2. listopada 1991. se prijavio u Hrvatsku vojsku, prvo u 112. brigadu HV-a, a zatim u djelatnu vojnu službu, da bi odmah 18. listopada 1991. bio imenovan načelnikom operativno-nastavnog sektora Zadar.

Pokojni general Rakić izradio je više priručnika za obuku, pod njegovim nadzorom formirano je Specijalističko obučno središte “Damir Tomljanović Gavran”, a tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u operacijama “Maslenica”, “Zima 94”, “Ljeto 95”, “Oluja” i “Maestral”.

Zbog zasluga u Domovinskom ratu, Rakić je tri puta izvanredno promaknut u viši čin, a umirovljen je 30. prosinca 2002. godine u činu general bojnika.



Bliska suradnja s Gotovinom
General Rajko Rakić bio je poznat kao časnik Hrvatske vojske koji je najduže vrijeme proveo surađujući neposredno s generalom Antom Gotovinom. Kao njegov operativni časnik i planer, general Rakić aktivno je sudjelovao u planiranju i izvođenju svih akcija kojima je zapovijedao general Gotovina i to od kraja listopada 1992. kada je Gotovina preuzeo zapovijedanje 6. operativnom zonom u Splitu.

Ratovanje s Gotovinom Rakić nastavlja i u Oluji, a kad je Gotovina preuzeo Glavni inspektorat, Rakić mu je bio pomoćnik za vojni sektor.

U Ratnoj školi Hrvatske vojske predavao je povijest Domovinskog rata. Nedavno je, na predavanju zadarskim osnovcima, general Rakić ukazao na činjenicu da je tijekom Domovinskog rata Hrvatska vojska izvela ukupno 17 vojno-redarstvenih operacija, a njih devet je zapovijedao Ante Gotovina.

Rakić je napisao knjigu “Umijeće zapovijedanja” o generalu Gotovina koja se koristi kao udžbenik na vojnim učilištima, a osim toga je suautor knjige “Kratki pregled vojnih djelovanja u Domovinskom ratu 1991.- 1995.” te knjige “Ratne teme i ostalo”, prenosi Dnevno.hr.

Komentari