Bitka tek počinje? HDZ u jednoj županiji doživio neočekivan slom

Andrej Plenković Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Par dana prije izbora u vladajućoj stranci provedena je analiza mogućih rezultata prvog kruga tog lokalnog festivala demokracije, no par dana nakon izbora u vladajućoj stranci postali su svjesni do koje su mjere njihove projekcije promašene.

Tako su primjerice bili uvjereni da njihov zagrebački kandidat Davor Filipović ulazi u drugi krug izbora te da Tomislav Tomašević neće osvojiti više od 30 posto potpore. Vjerovali su da sve i da Filipović ne uspije osvojiti potporu za drugi krug on neće završiti na četvrtoj već na trećoj poziciji te da će ispred njega biti Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, a Miroslava Škoru nitko nije niti spominjao.

Dekanić u drugom krugu

Kao jednu od najvećih opasnosti HDZ-ovci su par dana prije izbora označili Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju gdje su se predviđanja donekle ostvarila, njihov kandidat za župana Damir Dekanić ulazi u drugi krug izbora kao prvoplasirani, a u tom drugom krugu snage će odmjeravati sa svojim donedavnim stranačkim kolegom Dabrom, međutim u vladajućoj stranci vjeruju kako će njihov operativac Tomo Čuljak u ovom kraju odraditi korektan posao i stranci na županijskoj razini donijeti pobjedu. Pobjedu zato ne očekuju u Vukovaru gdje njihova Nikolu Mažara nadmoćno pobjeđuje aktualni gradonačelnik i bivši HDZ-ovac Ivan Penava.

S Dadom nema problema

Iznenađenje je za vladajuću stranku Ličko-senjska županija gdje su ostvarili bolji rezultat od očekivanog, međutim vjeruju kako Liku u drugom krugu osvaja Darko Milinović, ali naglašavaju kako s Dadom nemaju problema, s njim na županijskoj razini očekuju mirnu i stabilnu suradnju kao što je to i do sada bio slučaj. Mira i stabilnosti zato nema u Šibensko-kninskoj županiji, nitko nije mogao ni pretpostaviti kako će stranačkom kapitalcu i dugogodišnjem županu Goranu Pauku račune pomrsiti nezavisni Marko Jelić oko kojega se ujedinila kompletna šibenska oporba pa slijedom toga HDZ po prvi puta u povijesti ostaje bez ondašnje skupštine. U HDZ-u sada već vjeruju kako nije moguće da Pauk u drugom krugu padne i da Jelić osvoji do sada neosvojivu šibensku utvrdu, prenosi Dnevno.hr



Komentari