Bivši čelnik skupine za neovisnost Hong Konga zatražio azil u Velikoj Britaniji

Ilustracija: Pixabay

Bivši čelnik skupine za neovisnost Hong Konga, Tony Chung (22), koji je osuđen prema kineskom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, otišao je u Britaniju i ondje će tražiti azil, rekao je za Washington Post.

Chung je u studenom 2021. godine osuđen na 43 mjeseca zatvora zbog pokušaja odvajanja grada od Kine i pranja novca. Peking je nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti azijskom financijskom središtu 2020. nakon višemjesečnih prosvjeda protiv vlade. Zakon doživotnom zatvorskom kaznom kažnjava djela uključujući subverziju, secesiju, dogovor sa stranim silama i ekstremizam.

Iz zatvora je pušten u lipnju ove godine prije isteka kazne zbog dobrog ponašanja. Chung je za Washington Post rekao kako je morao napustiti Hong Kong zbog traume i pritiska koji je pretrpio u pritvoru i kako planira nastaviti studij u Britaniji.

Chung je također istaknuo kako je pritvoru bio prisiljen sudjelovati u obveznom programu “deradikalizacije”.



Chung je bivši vođa hongkonške skupine za neovisnost Studentlocalism koja se raspala 2020. prije nego što je zakon o sigurnosti stupio na snagu.

Bivša britanska kolonija vratila se pod kinesku vlast 1997. uz obećanje visokog stupnja autonomije. Aktivisti za demokraciju i neke zapadne vlade tvrde kako je Kina prekršila to obećanje, što Peking negira.

Komentari