BIVŠI MINISTAR HORVAT IZAŠAO IZ REMETINCA: Ja sam uvjeren u to da svjesno ništa nisam uradio ništa protuzakonito

Damir Krajac / CROPIX

Bivši ministar Darko Horvat izašao je u utorak poslijepodne iz zatvora u Remetincu u pratnji svog odvjetnika.

– Što reći nakon ovih osam dana provedenih u istražnom zatvoru? Mislim da do ovoga svega nije trebalo doći. Mislim da bi najlakše bilo sve to priznati, istog trenutka otići doma i čekati suđenje, ali nema se što priznati. Ja sam uvjeren u to da svjesno ništa nisam uradio ništa protuzakonito. Što se događalo u ministarstvu u tim trenucima, to ćemo pokušati u procesu istrage pokušati saznati i dokazati da nije bilo protuzakonitih radnji, pogotovo ne pogodovanja, rekao je Horvat po izlasku iz zatvora.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predložilo je Hrvatskom saboru da Darku Horvatu, bivšem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, aktivira zastupnički mandat i da ga odmah “zamrzne”, odnosno stavi u mirovanje.

Horvatov je zahtjev utemeljen na zakonu i MIP ga je prihvatio, rekao je Hini predsjednik MIP-a Robert Jankovics nakon elektroničke sjednice Povjerenstva. Naglasio je kako takva odluka nije presedan te kako se identičan slučaj, onaj bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića (SDP), dogodio u siječnju 2016.



Kotromanović je prestao biti ministar, ali se nije htio vratiti u Sabor, no aktivirao je mandat, pa ga odmah zamrznuo, podsjetio je.

Bivši ministar graditeljstva uhićen je prije desetak dana zbog sumnji na zlouporabu položaja i trenutno je u istražnom zatvoru.

MIP se nije suglasio sa zahtjevima da skine imunitet Mati Frankoviću (HDZ) i Marinu Miletiću (Most). U Miletićevu slučaju radi se o klasičnoj privatnoj tužbi zbog klevete, dok u Frankovićevu Društvo prijatelja Grada Dubrovnika traži nastavak kaznenog progona kao supsidijarni tužitelj, iako je USKOK odbacio njihovu prijavu, naveo je predsjednik MIP-a.

O prijedlozima MIP-a još se treba očitovati Hrvatski sabor.

Komentari