BLINKEN: Nastavit ćemo podržavati ukrajinske partnere i jačati borbenu spremnost NATO-a radi zaštite svih zemalja članica

U Bruxellesu su se večeras okupili ministri vanjskih poslova 30 članica NATO-a, uključujući američkog državnog tajnika Blinkena, te predstavnici nekoliko država izvan saveza. Očekuje se obraćanje ukrajinskog ministra vanjskih poslova. Glavna tema je dodatno naoružavanje Ukrajine, prenosi HRT.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nije htio precizirati o kojem se oružju radi, ali je rekao da Ukrajina treba sofisticiranije oružje nego što je do sada dobivala, i ne samo obrambeno oružje. Neke zemlje su već sad najavile dodatnu vojnu pomoć, SAD je najavio novu pošiljku oružja u vrijednosti od 100 milijuna dolara, a Češka je prva zemlja saveznica koja je Ukrajini poslala tenkove.

Večeras će na radnoj večeri o međunarodnoj sigurnosnoj situaciji sudjelovati i nekoliko država koje nisu članice NATO-a – Finska, Švedska, tu je gruzijski ministar, ukrajinski ministar obratit će se videovezom, a tu su i četiri azijsko-pacifičke zemlje – Južna Koreja, Japan, Australija i Novi Zeland. Već sama ta činjenica pokazuje koliko je visoka zabrinutost za mir u svijetu, a vidimo i da najvažnije i najveće demokracije svijeta zbijaju svoje redove, javila je Paro. Četiri azijsko-pacifičke zemlje i NATO zabrinuti su i stajalištem Kine koja još uvijek politički podržava Rusiju i nije osudila agresiju.

Ministri će razgovarati i o pomoći zemljama poput Gruzije, Moldavije i BiH, koje su direktno ili indirektno izložene negativnim političkim utjecajima Kremlja.



Na sastanku sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Glavni tajnik Stoltenberg rekao je da se treba pripremiti na dugotrajni rat.

– Ne vidimo naznake da Putin mijenja svoju namjeru nadziranja cijele Ukrajine i novog kreiranja međunarodnog poretka. Zato moramo biti dugotrajno spremni, pomagati Ukrajini, održati sankcije i jačati naše obrambene sustave i snage za odvraćenje. Jer ovo može dugo trajati i mi moramo biti spremni za to, rekao je Stoltenberg.

– Mi smo spremni učiniti tri stvari ako Rusija odlučiti nastaviti ovu užasnu agresiju na Ukrajinu. Prvo – nastavit ćemo podržavati ukrajinske partnere, drugo – poduprijet ćemo sankcije protiv Rusije i treće – nastavit ćemo jačati borbenu spremnost NATO-a radi zaštite svih zemalja članica, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Komentari