Blinken u telefonskom razgovoru od Lavrova zatražio hitno oslobađanje američkog novinara

Foto: Twitter

Američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom pozvao na “hitno” oslobađanje američkog novinara uhićenog ovaj tjedan u Rusiji pod sumnjom za špijunažu, na što mu je Lavrov odgovorio da je neprihvatljivo politizirati taj slučaj.

Blinken je “izrazio veliku zabrinutost Sjedinjenih Država zbog neprihvatljivog ruskog uhićenja američkog novinara Evana Gershkovicha”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

– Američki državni tajnik pozvao je na njegovo hitno oslobađanje te je zatražio da se istodobno pusti još jedan Amerikanac, Paul Whelan, kazao je Patel.

Ruski ministar vanjskih poslova kazao je Blinkenu kako je neprihvatljivo da Washington politizira slučaj novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, koji je pritvoren i optužen za špijunažu u Rusiji.



Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je Lavrov rekao Blinkenu u telefonskom razgovoru da će sudbinu Gershkovicha odrediti sud.

Ruska sigurnosna služba (FSB) u četvrtak je izvijestila da je uhitila Gershkovicha, optuživši ga za prikupljanje informacija o ruskoj obrambenoj tvrtki koje su smatrane državnom tajnom.

Wall Street Journal oštro je demantirao da je Gershkovich špijunirao, a Bijela kuća je optužbu za špijunažu, za koju je predviđena zatvorska kazna do 20 godina, nazvala “smiješnom”.

Komentari