Johnson priznao da mu je Putin prijetio raketnim napadom: ‘Borise, s projektilom bi to trajalo samo minutu’

Twitter

Bivši britanski premijer Boris Johnson rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin prijetio raketnim napadom tijekom telefonskog razgovora uoči invazije na Ukrajinu.

Johnson je, govoreći za BBC-jev dokumentarac, rekao da ga je ruski čelnik pitao o izgledima Ukrajine za pridruživanje NATO-u, na što je on odgovorio da to neće biti “u doglednoj budućnosti”.

“U jednom trenutku mi je zaprijetio i rekao: ‘Borise, ne želim te povrijediti, ali s projektilom bi to trajalo samo minutu’ ili nešto slično. Veselo. Ali, mislim da se s obzirom na njegov vrlo opušteni ton, nekakvu distanciranost koju je imao, samo pravio da se slaže s mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore”, rekao je Johnson, prisjećajući se “vrlo dugačkog” i “najčudnijeg” telefonskog poziva u veljači 2022. godine koji je uslijedio nakon posjeta tadašnjeg premijera Kijevu.

Odnosi između Moskve i Londona pali su na najnižu razinu u desetljećima čak i prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u britanskom gradu Salisburyju 2018. godine.



Johnson, koji je podnio ostavku u rujnu nakon serije skandala, nastojao je pozicionirati London kao najvećeg saveznika Kijeva na Zapadu. Dok je bio na dužnosti, nekoliko je puta posjetio Kijev i često je zvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

 

Komentari