Borut Pahor sljedeći tjedan stiže u Hrvatsku, evo s kime će se sastati

Goran Sebelic/CROPIX

Slovenski predsjednik na odlasku Borut Pahor sljedeći tjedan će, na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj, što će biti njegov posljednji put u inozemstvu u mandatu pa tako i “pokazatelj prijateljstva i odličnih odnosa”, najavio je Ured predsjednika.

“Državni posjet Republici Hrvatskoj bit će ujedno zadnji službeni odlazak predsjednika Pahora u inozemstvo do kraja njegovog mandata, što je pokazatelj prijateljstva i odličnih odnosa između dviju susjednih država, ali i potvrda odlične suradnje predsjednika Pahora i predsjednika Milanovića”, navodi se u priopćenju.

Pahor će se u ponedjeljak na Pantovčaku sastati s hrvatskim predsjednikom, nakon čega će položiti vijenac ispred Spomenika Domovini. Kasnije istoga dana razgovarat će i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predvečer prvoga dana posjeta Hrvatskoj s hrvatskim će kolegom posjetiti Muzej suvremene umjetnosti, nakon čega je predviđena svečana večera kojoj će domaćin biti predsjednik Milanović. Drugi dan Pahor će s Milanovićem sudjelovati na otvaranju foruma “Business Meets Politics – Energetika danas i sutra” u organizaciji Slovensko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj.



Susrest će se i s Tomaševićem
Potom će se dvojica predsjednika susresti sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i rektorom Sveučilišta u Zagrebu Stjepanom Lakušićem u kazališnoj kavani Kavkaz. Svoj posjet Hrvatskoj Pahor će zaključiti posjetom zagrebačkom Zoološkom vrtu kojemu će uručiti dar, nastambu za pčele.

Boruta Pahora, predsjednika Slovenije u dva uzastopna mandata, što je ujedno i ustavni limit, zamijenit će u prosincu Nataša Pirc Musar. Bivši čelnik socijaldemokrata bio je i slovenski premijer od 2008. do 2012.

Za vrijeme Pahorovog mandata je 2009. sklopljen sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. Hrvatska se povukla iz arbitraže 2015. ocijenivši je kompromitiranom nakon što je ustanovljeno da je slovenska strana utjecala na pojedine suce. Ljubljana je jedno vrijeme inzistirala na provođenju arbitraže kao uvjet za pristupanje Hrvatske Schengenu.

Komentari