Bošnjačka politika je kao baba koju boli zub, za zubara ne želi čuti i uvjerava sve kako će zub izliječiti rakijom

Ilustracija: Bild.ba

Bošnjačka politika stalno razvodnjava hrvatsko pitanje u BiH. Problem hrvatskog političkog predstavljanja jednostavno svode na nekakve Čovićeve želje, piše portal Bild.ba.

Glavni argument za odbijanje potpuno jasnih, smislenih, pravo neproturiječnih i argumentiranih hrvatskih zahtjeva im je to da, eto, Čović nešto želi.

Tako u jeku pregovora oko Izbornoga zakona glavni urednik Klixa mrtav-hladan busne: “Samo pitanje ovlasti Doma naroda je složenije za opću javnost od pitanja Predsjedništva, gdje je vrlo jednostavno pitanje: hoće li član Predsjedništva biti Čović ili Komšić? Ipak, Dom naroda je jako važan, jer ko kontroliše izbor Vlade FBiH i usvajanje zakona ima presudnu moć u svojim rukama”.

Ovo je netočno s više razina. Pitanje izbora članova Predsjedništva nije pitanje hoće li u Predsjedništvu sjediti Komšić ili Čović. Riječ je o osnovnom ljudskom pravu – birati i biti biran. Hrvati u BiH nemaju pravo birati. Formalno, imaju, ali efekta od njihovog biranja nema. Dođu brojniji Bošnjaci i kažu: Ne valja Čović, valja Komšić. I jednostavno izaberu Komšića. I onda se čude zašto Hrvatima to smeta.



Taj problem traje od 2006. godine. Kroz godine je poprimio dimenzije glavnog problema na Balkanu. Ali bošnjačka javnost to i dalje ne želi prihvatiti i sve svode na osobnu razinu. Nevažno je tko sjedi u Predsjedništvu, važno je tko ga je birao. Komšića Hrvati nisu birali.

Da Bošnjaci sutra Hrvatima nametnu Elona Muska ili Svetog Oca za člana Predsjedništva – Hrvati bi jednako reagirali kao i za Komšića – bunili bi se jer ga nisu oni birali.

Dom naroda je nešto kompliciranija priča i potreban je drugi tekst da se objasni ta problematika. Ali po pitanju Predsjedništva je gotovo nevjerojatno koliko se bošnjačka medijska i politička elita pravi blesava.

U to su uvjerili i vlastitu javnost. Ta javnost, iako po naravi nije takva, na hrvatske političke zahtjeve gleda s teškim prijezirom zahvaljujući upravo ljudima poput glavnog urednika Klixa Semira Hambe.

Bošnjačka politika je poput babe koju boli zub. Umjesto da ode zubaru i riješi problem, ona uvjerava sve, čak i zubara, kako će svoj problem riješiti ako bude ispirala zub rakijom i ledom. I još se ljuti kada joj se spomene zubar.

Šizofrena je politička situacija u BiH, a to se ponajbolje vidi jer glavni urednik najtiražnijeg portala u zemlji svako malo baca dimne bombe koji samo zbunjuju i tješe bošnjačku javnost. Kada ta ista javnost shvati da će se zakon ipak mijenjati i da će sve ono u što su je uvjeravale medijske i političke sarajevske mecene postati pepeo i dim, račun za ljutnju i frustraciju isporučit će Hrvatima.

Na taj način će dodatno pogoršati bošnjačko-hrvatske političke, ali i svake druge odnose, a odgovornost neće snositi oni koji su ih cijelo vrijeme huškali, što je vrlo nepošteno i prema samom bošnjačkom narodu.

BiH je jednostavno, kako je neki dan u razgovoru za Bild.ba primijetio i odvjetnik Luka Mišetić, država Hrvata, Srba i Bošnjaka. Dok se njihovi istinski politički predstavnici ne dogovore drukčije. Baba, nažalost, to ne shvaća, pitanje je samo što će se dogoditi kada se zub toliko pokvari i vađenje postane neizbježno jer se nije liječilo na vrijeme?

 

Komentari