Bozanić: Živimo Božić snagom Božjega milosrđa u kojemu nitko nije isključen

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Božić nas uvijek iznova iznenadi. Kao da se Bogu žuri pohoditi nas – poručio je kardinal Josip Bozanić u čestitki vjernicima. Svoju čestitku sažeo je u tri želje: radujmo se, slavimo, živimo!

Evo nam Božića! Brzo dolazi. Božić nas uvijek iznova iznenadi. Kao da se Bogu žuri pohoditi nas. Unatoč protjecanju vremena ne smanjuje se divljenje što ga božićni događaj izaziva kod ljudi. To divljenje nastaje u susretu s Istinom, Dobrotom i Ljepotom.

Draga braćo i sestre, dok vam se obraćam u ovoj Badnjoj noći, što obnavlja spomen na onu svetu noć, u kojoj je sam Bog neraskidivo povezao nebo i zemlju, želim vam u tri riječi sažeti ovu svoju božićnu čestitku: radujmo se, slavimo, živimo!

Radujemo se neizrecivoj Božjoj ljubavi koja vodi do čudesnoga Dara u betlehemskoj noći, obasjanoj svjetlom s nebeskih visina. Starozavjetni prorok poziva narod: “Kliči od radosti…, viči od veselja… Ne boj se…! Neka ti ne klonu ruke! Gospodin, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni Spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja” (Sef 3, 14-17).



To je Božić! To je Bog naš, koji nas poziva na radost i veselje. To je Bog koji se raduje našoj radosti. To je Bog koji želi da je nama dobro, da smo mi radosni. To je Bog koji želi biti s nama. To je Bog koji se rodio u Betlehemu da bude jedan od nas. To je Božja dobrota koja nas prihvaća onakve kakvi jesmo. Božić je nerazumljiv ljudskoj logici. Njega tumači Božja ljubav i Božja dobrota. Poruka Božića ti kaže: brate, sestro, Bog je sama dobrota. On te ljubi. On želi da tebi bude dobro. Zato, radujmo se Božiću!

Slaviti Božić znači prihvatiti Božji dar koji se daruje ljudima. Božić je događaj po kojem nam Bog predaje svoga Sina koji je – radi nas i našega spasenja – rođen u Betlehemu, u tijelu našega tijela. Bog je došao među nas u liku malenog djeteta. Ovo je otajstvo kršćanske vjere: Bog je postao čovjekom. Bog je među nama kao jedan od nas. To je velika vijest, to je navještaj radosti: Bog nas toliko ljubi da je postao to što smo mi, jedan od nas, da bismo mi postali ono što je On: sinovi i kćeri Božje. U Betlehemskom djetetu klanjamo se Bogu koji je postao čovjek. U Božiću Bog se spušta do zemlje da bi čovjeka uzdigao do neba. Isusovo nam rođenje govori i pokazuje da se Bog želi približiti svakom muškarcu i svakoj ženi, svima nama, da bi nam priopćio svoj život i svoju radost.

Pozvani smo živjeti Božić. Živimo Božić snagom Božjega milosrđa u kojemu nitko nije isključen, nitko premalen, nitko osamljen. Božić nas vodi k jaslicama gdje se slavi život, jer Dijete se rodilo. Jaslice nam oživljuju spomen Isusova rođenja. Jaslice nas približuju djeci koja se raduju Božiću. Jaslice nam dozivlju u sjećanje Božiće našega djetinjstva. Pred jaslicama se razmatra, moli, diže dušu k Bogu. Dragi prijatelji, pred jaslicama zahvalimo Bogu što nam je dao Isusa.

Draga sestro, dragi brate, i ovog Božića pred jaslicama u svojoj crkvi, u svojoj obiteljskoj kući, iz dubine srca, uzdignimo hvalu Božjoj vjernosti te u poniznosti srca molimo: blagoslivljajmo te, svevišnji Bože, što si se ponizio za nas. Ti si neizmjeran, a postao si malen. Ti si bogat, a postao si siromašan. Ti si svemoguć, a postao si slab.

Razmatrati jaslice znači biti otvoren za istinu svoga života i za ono što se događa oko nas. Razmatrati jaslice znači imati srce otvoreno i osjetljivo za potrebe bližnjih, osobito kad je riječ o djeci. Razmatrati jaslice odvojeno od stvarnog života, značilo bi od Božića učiniti lijepu priču koja bi u nama pobudila dobre osjećaje, ali koja bi nas ostavila bez stvarateljske snage Isusova evanđelja.

Braćo i sestre, i nama je upućen poziv: “Hajdemo, dakle, do Betlehema” (Lk 2, 15). Božić nas ne smije ostaviti na miru i u zatvorenosti. Cesta do Betlehema i danas se uspinje. Traži svladavanje vrhova sebičnosti, kako se ne bismo poskliznuli na klisurama vlastitih grijeha i pogrešaka. Pred jaslicama nam Božja strpljivost, Božja blizina i Božja nježnost daje odvažnosti da se otvorimo i priskočimo u pomoć potrebitima.

Dragi prijatelji, dragi ljudi dobre volje, neka nam ni ovog Božića ne ponestane konkretne solidarnosti s ljudima koji su u teškoćama, s ožalošćenima, s bolesnima i osamljenima, sa svima koji trpe, koji plaču, koji se smrzavaju, koji umiru.

Posebno mislim na braću i sestre u Ukrajini.

Božić je poziv na mir, na ljudsku blizinu, gostoljubivost i solidarnost.

Božić nas otvara Božjoj ljubavi i poziva na radost koju nam Bog daje.

Svima želim Sretan Božić!

Komentari