Božinović: Hrvatska je sigurna država, ali apsolutne sigurnosti nema

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je sigurnost u zemlji te je potvrdio da je uhićena jedna osoba za koju se sumnja da je podmetnuo požare na vozilima na Cresu. Također je komentirao i Zakon o prekršajima javnog reda i mira.

Na pitanje o Zakonu o prekršajima javnog reda i mira, ono pitanje koje je uvijek sporno, a tiče se spornih simbola i uzvika, Božinović je rekao da se tu u stvari ništa ne mijenja.

– Kada govorimo ne samo o članku 5. nego o materijalnim odredbama cjelokupnog Zakona, tu se zapravo ništa ne mijenja. Dakle, svi oni opisi, prekršaja koji su postojali, odnosno postoje dan danas će postojati nakon što Sabor prihvati izmjene ovog Zakona, rekao je Božinović.

Ističe da su svjesni da visina kazni ne odgovara svrsi sankcioniranja, koja se odvraćanje počinitelja od prekršaja.



”Zakon treba izmijeniti”

– Međutim, s druge strane smo također svjesni da Zakon treba izmijeniti, praktički treba ga napisati kao novi Zakon o prekršajima javnog reda i mira u svim segmentima jer on je prilično zastario, dodao je.

Ističe da je ovo važan Zakon, ali da ne žele brzati.

– S druge strane, mislim da je svima jasno da ove kazne mogu povući kontraefekt. Zato se ide u ove izmjene, one su usklađene i sa sličnim prekršajima iz drugih zakona koji reguliraju sličnu materiju. Tako da mislim da će zastupnici u Saboru prihvatiti ovaj Zakon, kazao je.

Paleži automobila

Na pitanje ima li nekih novih informacija o slučajevima paleža automobila koji su se dogodili jučer na Cresu i jutros u Solinu, Božinović kaže da je u Cresu policija sinoć uhitila počinitelja.

– Kada govorimo o Cresu zato nije dobro brzati sa zaključcima jer treba neko vrijeme da se nešto utvrdi. Mislim da je policija u oba ta slučaja pokazala da to vrijeme koje njoj treba da utvrdi nije nešto što je predugačko. Jedan slučaj se riješio u 48 sati, a drugi u 24 sata, rekao je.

Ističe da hrvatski građani mogu biti sigurni.

– Hrvatska je sigurna država, ali apsolutne sigurnosti nema. Međutim, ono što je sigurno je da policija radi svoj posao i da mora osvijestiti razvoj događaja, zaključio je Božinović.

Komentari